I en årrekke har flere private fysioterapeuter i Ullensaker jobbet «gratis» for å holde de stadig voksende ventelistene nede. Nå har de fått nok av dugnadsarbeidet for kommunen.

Lange ventelister, dårlig samvittighet, gratisjobbing - og vanskelig prioritering mellom pasienter. Dette er en del av hverdagen for flere privatpraktiserende fysioterapeuter i Ullensaker. Nå kommer de med en klar bønn til administrasjon og politikere: Bevilg penger for å oppjustere flere driftsavtaler til 100 prosent.

- Jeg har hatt 60 prosent driftstilskudd fra kommunen i flere år. I en årrekke har jeg jobbet 40 prosent gratis for kommunen for å avhjelpe den kritiske og prekære situasjonen, og for å holde ventelistene nede. Men etter hvert har jeg sett at jeg selv sitter igjen med svarteper, sier fysioterapeut Heidi Jevne Langli ved Klinikk 25 på Jessheim.

Stor oppjustering

Tore Jørn Paulsberg (Paulsberg Fysikalske Institutt), Maja Thorkildsen (Aktiv Terapisenter AS) og Heidi Jevne Langli (Klinikk 25) er alle privatpraktiserende fysioterapeuter med driftstilskudd fra Ullensaker kommune. Paulsberg i 100 prosent, Heidi i 60 og Maja i 50 prosent.

- Nå jobber jeg heller to dager i uka privat. Dette gjør jeg for å synliggjøre at situasjonen ikke er grei. Jeg og flere andre har bestemt oss for å jobbe den stillingsprosenten vi faktisk har. Det har resultert i betydelig lengre ventelister. Nå har jeg venteliste på ett år og to måneder på den offentlige biten, sier Jevne Langli.

LES OGSÅ: - Vi må få mer fysioterapi inn i skolehelsetjenesten

Veksten gir økt behov

I takt med den store befolkningsveksten har behovet for helsetjenester økt i flyplasskommunen. På tampen av 2012 vedtok riktignok politikerne å opprette 4,8 nye avtalehjemler i fysioterapi, og å oppjustere flere eksisterende deltidshjemler. Budsjettposten for fysioterapitjenester ble totalt sett økt med 2,5 millioner kroner. 1,8 av disse gikk til nye driftsavtaler. Resten til oppjustering av eksisterende deltidshjemler.

- Ullensaker har de siste 30 årene stort sett ikke blitt oppdatert med nye driftstilskuddsstillinger. Ja, det kom et løft for tre-fire år siden. Det var selvsagt bra, men det burde kanskje også kommet i 1982, 1987, 1990, 1992 og 1995. Det var helkrise i 15-20 år før det plutselig skjedde noe. Ventelistene ble bare lenger og lenger, til tross for at vi hvert eneste år dokumenterte behovet overfor våre sjefer i kommunen. Vi skrev at vi jobber mye mer enn vi skal, og at flere pasienter sto fire til seks måneder på venteliste, sier Tore Jørn Paulsberg.

Han forteller at ventelistene ligger omtrent på samme nivå i dag, blant annet på grunn av Samhandlingsreformen.

- Denne gjør at kommunen er ansvarlig for pasientene så fort Ahus sender de ut. Vi har ordre fra høyeste hold om at bruddskader og nyopererte pasienter skal prioriteres. Det er vi som må fortelle pasientene at de dessverre ikke kommer inn fordi de ikke har brukket noe, sier Paulsberg.

Jobber ikke gratis

- Selv har jeg for eksempel én pasient nå som satte seg opp på venteliste i juni. Han ligger kanskje dårligere an til å komme inn nå enn da han satte seg opp. Vedkommende er kroniker, og havner dessverre da lenger ned på listen sammenlignet med for eksempel nyopererte. Vi kan ikke fortsette å ha det sånn. Nå må det skje noe, poengterer Paulsberg.

Maja Thorkildsen har spesialkompetanse på oppfølging av kreftoverlevere, spesielt innenfor onkologi og lymfødem. Hun går snart ut i svangerskapspermisjon. Kommunen mister dermed hennes nøkkelkunnskap i flere måneder.

- Antall kreftoverlevere er økende. Jeg ble ansatt i mars i fjor, og har hatt ekstrem pågang siden. Men jeg har kun driftsavtale på 50 prosent, og har satt et tak på 18 arbeidstimer i uka. Via omveier har det kommet fram at kommunen har hatt en forventning om at vi skal jobbe utover tilskuddene, altså gratis. Det er pasientene som blir lidende av dette. Blant dem er det stor frustrasjon, sier Thorkildsen.

- Vil øke tilskuddet med to millioner årlig

Frp og gruppeleder Ståle Lien Hansen sier de vil gå inn for å øremerke to millioner kroner til å heise de gjenværende driftstilskuddene til private fysioterapeuter opp til 100 prosent.

- Under arbeidet med fjorårets budsjett fikk vi opplyst at det var utfordringer med lang ventetid på fysioterapi. Vi valgte derfor å bevilge penger til to nye stillinger i fysioterapitjenesten. Det som skjedde var at kommunen ansatte to nye fysioterapeuter, mens driftstilskuddene til de private, som vi har avtaler med i dag, ble værende som de var. Beregninger viser at det koster kommunen mindre penger i året å heve de åtte gjenværende driftstilskuddene til 100 prosent, enn å ansette tilsvarende arbeidskraft, sier Lien Hansen, som også er leder av hovedutvalg for helsevern og sosial omsorg. Nå er arbeidet med neste års budsjett godt i gang. Lien Hansen forteller at de har fått positive signaler fra samarbeidspartiene Høyre og KrF i forhold til å øremerke midler til oppjustering av driftstilskuddene.

- Vi er nødt til å gjøre noe med disse utfordringene, og har et viktig ansvar overfor lokalbefolkningen i så måte, sier partikollega Stephanie Matheson Ziener.

LES OGSÅ: Tre års ventetid i Eidsvoll - tre måneder på Kløfta

Slik er fysioterapitjenesten i Ullensaker

Du kan få tilbud om fysioterapi for behandling av sykdom eller skade, eller til forebyggende helsearbeid.

Fysioterapitjenesten inngår i det kommunale helsetilbudet og kan blant annet omfatte: Undersøkelse og utredning, planlegging av behandlingsopplegg, behandling og rehabilitering og gruppetrening.

Tjenesten består av kommunalt ansatte fysioterapeuter og private fysioterapeuter, som har driftsavtale med kommunen.

Du kan få fysioterapi uavhengig av om du bor hjemme eller på institusjon.

Kilde: Ullensaker kommune

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.