• GODT BESØK. Over 30 tilhørere fulgte det åpne møtet i regi av Eidsvoll Høyre i Kafé Henrik.

Vi går tilbake til oktober i 2011. Eidsvoll kommune har sagt opp avtalen om leie av elleve sykehjemsplasser i regi av det private helseforetaket Incita ved Bøn sykehjem. Intensjonen er å håndtere behovet for institusjonsplasser i egen regi. Plassene sies opp med virkning fra nyttår – og reaksjonene lar ikke vente på seg. I februar i 2012 når det sitt klimaks. Tross protester begynner kommunen prosessen med å tvangsflytte eldre fra Bøn sykehjem til Vilberg helsetun.

I mai i 2017 er situasjonen den at kommunen leier inn 30 sykehjemsplasser av private. Nylig ble åtte nye plasser åpnet i kommunal regi i kjølvannet av byggetrinn 1 på Vilberg helsetun.

– Det er tallet akkurat nå, og det har ligget på dette nivået noen måneder. Vi hadde forventet at vi kunne redusere dette tallet en del ved oppstart av ny egen sengepost med tolv plasser, men vi fikk samtidig en økning i antall pasienter med behov for sykehjemsplass, sier Vidar Roseth, virksomhetsleder ved Vilberg Kompetansesenter.

Flere brukere i hjemmetjenesten

Kommunen jobber nå med en ny Helse- og omsorgsplan, som etter planen skal opp til sluttbehandling i kommunestyret i desember. Roseth, som nylig holdt innlegg under et åpent møte i regi av Eidsvoll Høyre i Kafé Henrik, sier kravet til tjenestene stadig øker.

– Når det kreves stadig mer behandling og mer avansert pleie, og også flere dør hjemme eller på sykehjem, er det behov for en større andel sykepleiere etter min vurdering. Vi trenger også å styrke legeressursen ved sykehjemmet. Konkret må behovet avklares ytterligere i forbindelse med helse- og omsorgsplanen og i kjølvannet av det bør det vurderes særskilte tiltak det kan være behov for, poengterer Roseth.

Han viser til statistikk som dokumenterer at utdanningsnivået for ansatte i helse- og omsorgssektoren ligger lavere enn i de fleste andre kommuner.

Lavere andel med høyskole

– Hvorfor det er slik nå vet jeg ikke, men det er et faktum at Eidsvoll kommune har vesentlig lavere andel høyskoleutdannede blant de ansatte innen helse- og omsorg enn de fleste andre kommuner. Vi har mange dyktige fagarbeidere i helse- og omsorgstjenestene, men det er ikke alle oppgaver disse kan ivareta, sier han. Her er noen nøkkeltall for helse- og omsorgssektoren i Eidsvoll kommune:

  • Antall pasienter ved Vilberg kompetansesenter lå rundt 140 i 2014. I 2017 har det passert 170 – inkludert kjøpte plasser.
  • Parallelt med dette har det vært en stor økning i behovet for hjemmetjenester. Det kom 206 flere brukere i løpet av 2016. I årets tre første måneder var det 72 nye brukere. Dermed har det vært en økning på 43 prosent siden januar i fjor.

Det er også planlagt et byggetrinn på Vilberg. Der skal det bygges 16 nye enkeltromsplasser, får EUB opplyst. Disse skal etter planen stå ferdige i starten av 2019.

Stortingspolitiker Tone Wilhelmsen Trøen (H) snakket under det åpne møtet om viktigheten av velferdsteknologi og hva slags betydning det har og vil ha i årene framover.

– Det er ekstremt viktig å være framoverlent og ønske nye løsninger velkommen, sier Høyre-politikeren.

Eidsvoll kommune jobber med en ny helse- og omsorgsplan. Først skal planen opp til behandling i hovedutvalg for helse og omsorg. Det skjer 30. mai.

19. september er det lagt opp til ny behandling i samme utvalg. I perioden fra september til november blir det videre behandling i utvalget, formannskapet og høring. 12. desember er det lagt opp til sluttbehandling i kommunestyret.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.