Vegvesenet skal undersøke grunnforholdene og fundamenteringen ved 44 bruer på Øvre Romerike etter at Skjeggestadbrua på E18 ved Holmestrand kollapset mandag.
Kvikkleire i grunnen er trukket fram som årsak til brukollapsen på E18. Vegdirektoratet har derfor bestemt å sjekke 523 bruer i kvikkleireområder over hele landet, 44 av bruene ligger på Øvre Romerike.

LOKALE BRUER SOM SKAL undersøkes:

GJERDRUM
Saga, Horka og Eikeberg på fylkes veg 427.
Svendsrud og Tveter på fylkesveg 428.
NANNESTAD
Lauumbrua, Breenbrua, Rud bru, Sogna nord og Kneppe på E16.
Preståsen, E16, Austadbekken, Eksvad og Sogna sør på fylkesveg 120.
Kringlerdalen, Kringstad og Hombledalen på fylkesveg 527.
Vollaugsmoen på fylkesveg 528.
ULLENSAKER
Skibakk, Kirkedalsbrua, Hillern bru, Lauten bru, Borgenbrua, Nafstad bru, Ulvedalsbrua, Nygård bru, Lund bru og Flindrum bru på E16.
Kråkfoss på fylkesveg 178.
Ingjer på fylkesveg 450.
Ile på fylkesveg 452.
Haug på fylkesveg 456.
EIDSVOLL
Holt bru på fylkesveg 177.
Vormvikbrua på fylkesveg 181.
Trondheimsvegen og Andelv bru på fylkesveg 501.
Risheim på fylkesveg 504.
Bønsdalen og Bøn på fylkesveg 505.
NES
Vormsund og Ulvesund på E16.
Ringshaug på fylkesveg 481.
Årnes på fylkesveg 177.
- Oversikten over bruer som skal kontrolleres, er utarbeidet av Vegdirektoratet på bakgrunn av NGU s kvikkleirekart, opplyser Jon Henning Prestegarden som er seksjonssjef for bruseksjonen i Statens vegvesen, region øst.

TEGNINGER OG BEFARINGER

- Vi skal nå ta en kvalitetssikring av kartene før vi går i detalj på hver konstruksjon. Vi har tegninger av alle bruene og oversikt over grunnforholdene og topografi, opplyser han.
- I første omgang blir dette en papirøvelse, men jeg ser ikke bort fra at vi må ut på befaringer. Dette arbeidet vil gi svar på om det er nødvendig med ytterligere tiltak, sier seksjonssjefen.
- Vi må bli enige om noen kriterier for det forestående gjennomgangen, men vi kommer til å starte arbeidet umiddelbart. Vi vet ikke hvor lang tid dette arbeidet vil ta, så vi kan ikke si når denne gjennomgangen blir ferdig, sier seksjonssjef Jon Hennig Prestegarden i Statens vegvesen.

Kvikkleireområde

Kvikkleira ligger som en belte mellom Maura og Sørum. Slik leire er svært ustabil og kan gi store og farlige skred selv om terrenget er temmelig flatt.

DØDSSKRED

På Romerike har det opp gjennom årene gått en rekke store leireskred, og opp mot 30 mennesker har mistet livet. Det alvorligste skjedde i Sørum i 1786 der 16 mennesker omkom.
I 1883 mistet seks mennesker livet i et skrev på Holum i Ullensaker.

FARLIGE OMRÅDER

NGU har lagd kart der faren for kvikkleireskred er inndelt i fem risikoklasser. Ask sentrum i Gjerdrum er plassert i høyeste risikoklasse. Det betyr ikke nødvendigvis at faren for skred er størst i Ask, men det er der et eventuelt skred vil få størst konsekvenser.

UTSATTE VEGER

Det geologiske informasjonssystemet ArcGIS har utarbeidet kart over veger i kvikkleireområder og har satt faregrad «høy» på tre strekninger i Gjerdrum; ved Fossum, Kråkvål og Iverstun. Også ved Haugerud i Holter, blir kvikk leirefaren betegnet som høy. Det sammen gjelder ved Nordre Holum, Plogstad, Lund, og vestre Garder i Ullensaker.
Områder lenger nord og øst på Øvre Romerike har langt mindre kvikkleire i grunnen.

Store skred på Øvre Romerike

Ca. 1320: Rotnes i Nes, gården By forsvant.
Ca. 1410: Kabberud i Nannesta. En av de to Kabberud-gårdene forsvant.
Ca. 1475: Løken i Ullensaker. Ullensaker kirke ble tatt av raset.
1725: Ullershov i Nes. To gårder raste ut i Glomma, fem mennesker omkom.
1728: Ullershov i Nes. En del av Nes kirkegård med kistene raste ut i Vorma.
1795: Tesen i Nes. Stort ras ut i Vorma som stengte elveløpet i 111 dager.
1883: Holum i Ullensaker. Hovedhuset på søndre Holum og driftsbygningen på nordre Holum raste ut. Seks mennesker og flere husdyr mistet livet.
1924: Hellen i Gjerdrum. Husene på alle tre Hellen-gårdene ble tatt av raset. Ett menneske mistet livet.
1953: Borgen i Ullensaker. Gården Fagereng med sagbruk ble tatt av raset. To kuer og noen høner mistet livet.
1965: Ilang i Nes. En gård ble tatt av raset.
2012: Svendsrud i Gjerdrum. Ett hus ble ubeboelig og seinere brent ned. Bedriftene Gulvex og Storeys måtte flytte.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.