Kommunestyret i Nannestad har vedtatt Hovedplan for vann og avløp med tilhørende handlingsplaner. Det betyr at drøyt 1.000 husstander ikke vil bli tilknyttet offentlig avløp. Om lag 700 av disse tilfredsstiller ikke kravene, og må dermed utbedre avløpsanleggene selv.

Opprinnelig var det totalt 1.096 husstander med spredt avløp i Nannestad. Etter vedtaket av planen ble gjort er man imidlertid i gang med å legge et offentlig avløp fra Rustadsaga til Røtterudmoen i gang. Tallet reduseres dermed noe. En utvidelse av det kommunale avløpsnettet der ble bestemt etter at Nannestad kommunale vannverk skifter ut vannledningen på samme strekning. Man valgte da å legge med en kloakkledning samtidig. Husstandene i Røtterudmoen-området vil derfor bli tilknyttet den kommunale avløpsledningen.

MÅ SØKE OM UTSLIPPSTILLATELSE

Dag Brovold, VA-ingeniør i Nannestad kommune, opplyser at alle berørte vil få brev fra kommunen med nødvendig informasjon innen utgangen av året.

– Det første man må gjøre før man starter arbeidet med å utbedre kloakkanlegget er å søke om ny utslippstillatelse. Dette gjelder også dersom du har fått pålegg om å utbedre eksisterende avløpsanlegg, sier Brovold.

Han anbefaler at man tar kontakt med en rørlegger, et entreprenør- eller konsulentfirma som kan planlegge en god løsning for eiendommen.

– Hent gjerne tilbud fra flere konkurrerende foretak. Det kan også være lønnsomt at flere naboer går sammen om ett anlegg. Dette bør man undersøke muligheten for før man setter i gang, anbefaler Brovold.

Han gjør oppmerksom på at det må benyttes fagkyndige til både planlegging og utførelse. Dette må dokumenteres i søknaden om ansvarsrett.

FLERE MULIGHETER

Det finnes flere løsninger for utbedring av spredte avløp.

– Minirenseanlegg, våtmarksfilter og infiltrasjonsanlegg er noen eksempler. Mer informasjon finnes på Nannestad kommunes nettside. På avlop.no er det også god informasjon om mindre avløpsanlegg fra Bioforsk, sier Brovold.

Han opplyser at tradisjonelt septikanlegg og anlegg med sandfiltergrøfter, som nage har, ikke er godkjent.

– Det er heller ikke alle minirenseanlegg. Har man for eksempel et biologisk renseanlegg må dette oppgraderes med en kjemisk del, sier Brovold.

Alle anlegg, uansett type, skal ha en prøvetakingskum eller et peilerør (infiltrasjonsanlegg) for å ta prøver av utslippene. Frist for utbedring av avløpsanleggene er ved utgangen av 2020.

Følgende områder vil få pålegg:
Graniteie-Korslund-Haugerud-Foss: 142 husstander. Nygårdstoppen: 16 husstander. Homble: 12 husstander. Åsheim: 20 husstander. Åsgreina-Røtterudmoen: 240 (- de lengst nord). Diverse andre steder: 202 husstander.

LES OGSÅ: Vil ha offentlig avløp til all spredt bosetting i Nannestad

Følg Eidsvoll Ullensaker Blad på Facebook

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.