• EUB markerer den internasjonale kvinnedagen 2018 med masse godt stoff med lokale kvinner i front og fokus.

Det er fortsatt behov for å kjempe for at kvinner skal være likestilte med mannen – i skole, arbeidsliv og i hjemmet. Det som burde være naturlig, er det fremdeles ikke.

Vi som har opplevd å være ungjenter på slutten av 1960 og -70-tallet, vet at vi er kommet et godt stykke på veg.

BANKET PÅ DIREKTØRDØRA

Det er mange, mange år siden jeg som 18-åringen banket på den store, blanke kontordøra til direktøren og fortalte ham at jeg ikke lenger ville gå i korte skjørt.

Jeg ville at alle jentene skulle få lov til å bruke bukse på kontoret. Det var nemlig nedfelt i arbeidsreglementet at kvinner skulle bruke kjole eller skjørt. Bukse var forbudt. Like etter kom rundskrivet om at kvinner kunne bruke bukse, forutsatt at vi hadde en genser om dekket bakdelen. Og vi som omtrent hadde gått med så korte skjørt at ingenting var overlatt til fantasien! Ny runde til direktøren, nytt rundskriv: kvinner kunne gå kledd som de ønsket.

"JÆVLA RØDSTRØMPE"

Dette er jo ikke til å tro i 2018, men slik var det. Det var så visst behov for å gå i 8.-marstog og føre likestillingskamp. Det var en manneverden der ute. «Jævla rødstrømpe» var et vanlig uttrykk som ble hyppig brukt av menn med frykt for å miste makt.

Allerede i 1903 stiftet Emmiline Pankhurst og hennes døtre Womens Social and Political Union i England. De satte i gang en radikal kvinnebevegelse som kjempet for at kvinner skulle få stemmerett. De ble kalt suffragetter og kampen ble ofte «belønnet» med arrestasjon og trakassering. Jeg bøyer meg i støvet for disse modige kvinnene. Mot disse, var min buksekamp mot en direktør bak et stort, blank skrivebord for småtteri å regne.

Hva med i dag? Hva med våre småjenter? La dem gå kledd i rosa klær, pynte seg med strutteskjørt, leke med dokker og latesminke seg. Det er unektelig en forskjell mellom gutter og jenter. Det er ikke der kampen ligger. Med eller uten tyllskjørt – de skal ha samme rettigheter til utdanning og yrkesdeltakelse uten at noen tenker en tanke rundt kjønn. Likelønn er en selvfølge. Kvinner skal kunne forsørge seg selv uten å være avhengig av en mann. Men det er et tankekors at selv om det er flest jenter i dag som tar høy utdannelse, så er de i fåtall i ledende stillinger. Mange kvinner velger også frivillig å jobbe deltid – det er det få menn som gjør.

KONTANTSTØTTEN - ET PARADOKS

Kontantstøtten er et paradoks i vårt moderne samfunn. Den betaler kvinnen, for i hovedregel er det kvinner som benytter seg av den, for å være hjemme. Støtten sørger for at kvinnen mister inntekter og deltakelse i samfunnet. De blir også pensjonstapere.

Deltakelse i samfunnet er kanskje det alvorligste, særlig for innvandrerkvinner. I stedet for å bli lønnet for å være hjemme i et ofte patriarkalsk familiemønster med menn på toppen av pyramiden, burde de bli ekstra lønnet for å gå ut i samfunnet og arbeidslivet – noe som igjen vil føre til at deres barn blir bedre integrert i samfunnet.

Det er disse kvinnene som nå trenger kvinnekampen mest. Det er de vi burde gå på barrikadene for. Den kampen blir om mulig enda vanskeligere fordi den ikke bare står opp mot kultur, men også mot en sterk og streng religion.

Jeg gir min varmeste hyllest til de modige kvinnene som nå kaster sløret i Iran. De vil ikke lenger bli kuet til å dekke til hår og hud. Svaret fra det religiøse styret er å kaste dem i fengsel. De er dagens suffragetter og de trenger vår støtte.

La oss være medsøstre i gavnet og ikke bare i navnet.

God kvinnedag til alle – mann som kvinne, og husk at kvinnedag er menneskedag.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.