– Jeg har aldri røkt eller noe sånt. Også har jeg gått mange turer. Jeg hadde en mann som tok meg med mye ut. Sunn mat, søvn og mange turer er viktig, svarer Jenny Iversen på EUBs spørsmål om hva som er oppskriften på å bli 100 år.

Hun fylte 100 år 11. mars, mens Gunvor Berntsen hadde sin store jubileumsdag 14. januar. I går var det markering av det store dobbeltjubileet på Vilberg bosenter. Alberg Gresslien – Eidsvolls eldste person – fylte 102 år 26. november. Tirsdag stilte han seg i gratulantenes rekker og var med og feiret de to damene på bosenteret. Der ble de som seg hør og bør servert marsipankake og kaffe.

Glad i rømme

– Jeg har arbeidet siden jeg var 14 år og har heldigvis ikke vært mye syk. Jeg har også vært glad i å gå turer – både på ski og på beina, sier Gunvor Berntsen.

– Hvis det har noe med maten å gjøre, så har vel ingen spist så mye rømme som jeg har gjort, humrer Albert Gresslien, som selv er glad i å gå turer i naturen og som fortsatt går på butikken og handler alt han måtte trenge i hverdagen.

Alle tre har fått gratulasjonskort av selveste Kong Harald. Tirsdag kom ordfører John-Erik Vika (Sp) for å markere de store jubileene. På bordet foran dem sto en marsipankake med påskriften Gratulerer med 100 årsdagen. Vika hadde med seg blomster og gratulasjonskort fra Eidsvoll kommune. Han holdt også en fin tale for jubilantene. Til slutt rakk han å synge en sang for dem.

– Vi er veldig stolte av å ha mennesker som har blitt så godt voksne som dere. Selv har jeg bare så vidt passert 50 år, og at dere er dobbelt så mange år som meg forteller at dere sitter med en historie som jeg aldri kan bli en del av, sier Vika.

– Vi må lære av historien deres

– Selv tilhører jeg dessertgenerasjonen, og det ser dere om dere ser meg i profil. Jeg ble født i 1963, og har egentlig bare fått oppleve fred, fryd og gammen. Vi har ikke hatt så mye motstand. Vi har kommet til verden i et relativt rikt land som ble bygd opp før jeg ble født. Jeg har fått oppleve arbeidsplasser, utdanning og ikke minst fått leve i et fritt og fredelig Norge. Dere har opplevd det å være okkupert og hvordan det er å bli fratatt rettigheter. Der har vi noe å lære. Fordi vi ikke ser farene dere har måttet gjennomgå i deres liv. Derfor må vi lære av den historien dere sitter på, sier Eidsvoll-ordføreren.

Under bursdagsfeiringen imponerte Jenny Iversen med å huske hele diktet «Nei sjaa, kor det blaaner her!» av Arne Garborg på rams.

Hun reiste seg opp og memorerte det foran alle. Kirkekontoret opplyste til EUB tirsdag ettermiddag at de blant sine medlemmer nå har tre personer som er 100 år eller eldre. Den ene av disse er født i 1914, mens de to andre er født i 1917.

LES OGSÅ: Her tar elevene eksamen på sykehjemmet

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.