– Jeg ble med på et laftekurs, med Ivar Romedal som lærer, i 2003. Da laftet vi ett av husene til Vikingegarden Maurenga. Å gå kurs var helt avgjørende for å lære. Å lafte kan man ikke lese seg til, sier Terje Bekkedal.

Han forteller at han etter kurset laftet et lite utebord.

– Men det hadde jo bare én lafteknute i hver ende, så det ble jo litt snøtt. Så gikk det til i 2007. Da kjøpte jeg tømmer til ei hel hytte, og fikk skjært og kantet det med hjelp fra Ivar. Så lå det til tørk i ett år før jeg begynte å jobbe med det, sier han.

Da begynte han på noe som var langt større enn utebordet.

108 LAFTEKNUTER

– Jeg har laftet alle delevegene i hytta, og da blir det mange lafteknuter. Det ble til sammen 108 stykker, sier Bekkedal.

Han forteller at planen var å sette opp hytta hjemme, og senere flytte den til et sted på fjellet. Hytta ble derfor satt opp på blokker.

– Men så fant vi ut at vi skulle ha den hjemme, og da måtte jeg merke stokkene og ta dem ned igjen for å kunne støpe grunnmur og gulv. Hadde vi bygd hytta på fjellet hadde den nok ikke vært ferdig ennå. Dessuten får vi låne ei hytte så mye vi vil i Vågå. I tillegg har jeg slektninger i Hallingdal hvor vi også kan låne hytte. Da kan vi kose oss og slappe av i stedet for å jobbe når vi er på tur. Da valgte vi å la hytta vår bli stående hjemme, hvor det ble kort veg når noe skulle gjøres, sier Bekkedal.

Han har dermed tilbrakt mange kvelder, helger og feriedager på «hyttetomta» gjennom ni år for å bli ferdig.

HØYTVOKSENDE FURU

Tømmeret kjøpte han av Nannestad Almenning.

– Det var furustokker av veldig god kvalitet. Trærne hadde stått ganske høyt, og hadde vokst på skrinn jord. Da har de vokst sakte. Jeg telte årringene på én av stokkene, og det treet var 170 år. Det er bra, for da kryper det lite, sier Bekkedal.

Han forteller om veldig mye høvling før selve laftearbeidet kunne starte.

– Først fjernet jeg barken, og deretter måtte stokkene høvles. Det ble bortimot 400 trillebårlass med flis og bark, forteller Bekkedal.

Han nevner tre spesialverktøy som er helt nødvendig når man lafter; bile, meddrag og meddragshøvel. I dag benyttes det også blant annet elektrisk motorsag og elektrisk høvel.

– I tillegg er selvsagt behov for verktøy som tommestokk, vater og hoggjern. Men det er ikke mye man trenger, bare enkle redskaper, sier Bekkedal.

Mellom stokkene, ni lag, har han brukt mose, som man gjorde i «gamle dager».

– Det er to typer mose som kan brukes, furomose og etasjemose. Det fant vi rett ovenfor her vi bor. Disse mosene har den fantastiske egenskapen at de utvider seg når de tørker. Mosen legges på når den er rå, og så sveller den når den tørker, sier Bekkedal.

Innvendig har hytta også en flott mur.

MURSTEINER

– Jeg lagde blant annet en delevegg med bindingsverk, med mursteiner innimellom treverket. For å få dem til å passe i veggen måtte jeg hogge av litt på hver stein. Steinene, som er fra 1800-tallet, var 11 centimeter, mens reisverket var ti centimeter, sier han.

Én ting han nevner som man hele tida må være ekstra oppmerksom på når man lafter bygg, er at tømmeret søkker.

– Det må man alltid ta hensyn til. For eksempel må dører og vinder være festet til veggene på en måte som gjør at tømmeret kan bevege seg fritt, sier han.

Hytta har både strøm og innlagt vann. Bekkedal er selv elektriker, og har derfor også foretatt el-installasjonen. Deler av anlegget er skjult, og det er trolig ikke så veldig mange laftede bygg som har det. Han har gjort alt byggearbeidet selv. Hytta brukes av overnattingsgjester og til hyggelige lag.

LES OGSÅ: Flyttet til småbruk uten vann og strøm

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.