• – Eposten kommer fra en av interessentene i Jessheim sørøst, og den inneholder en rekke grunnløse påstander, både løgn og usannheter, sa varaordfører Willy Kvilten (H).

Da formannskapet i Ullensaker samlet seg til møte tirsdag ettermiddag, ble de alvorlige beskyldningene mot Høyre tatt opp som første sak. Eposten ble ikke lest opp, men referert til. Ifølge varaordfører Willy Kvilten (H) inneholder eposten både uriktige påstander og trusler om at «noen følger med». I eposten skal det være snakk om at en av Ullensaker Høyres medlemmer har interesser i Jessheimmarka og at dette medlemmet påvirker resten av Høyre til å stemme til hans fordel.

– Eposten kommer fra en av interessentene i Jessheim sørøst, og den inneholder en rekke grunnløse påstander, både løgn og usannheter, sa Kvilten.

– Det påstås av representanter i Ullensaker Høyre ikke tenker selv, men blir påvirket sterkt av enkelte medlemmer.

Eposten skal ha vært rettet mot ett bestemt medlem i Høyre, som ikke sitter i formannskapet, men Kvilten mener innholdet i eposten er egnet til å trekke Ullensaker Høyres troverdighet i tvil.

– Derfor ønsker jeg å ta opp saken i full offentlighet her i formannskapet. Både Karianne Raad Wanggaard og jeg blir trukket inn i dette, fordi vi blir anklaget for ikke å tenke selv. Jeg vil derfor ha en habilitetsdebatt, sa Kvilten.

FØLGER ENKELTPERSON

Rådmann Erlend Eggum sa at habilitet i prinsippet følger enkeltpersoner, og ikke grupper.

– Habilitet følger enkeltpersoner. Men det reises spørsmål om andre i partiet kan trekkes med. Det stilles spørsmål om koblinger og om påvirkning. Normalt er det ikke slik at det fører til inhabilitet. Vi kjenner ikke bakenforliggende forhold i denne saken, og kunnskapen vi sitter med gjør det ikke mulig å vurdere dette her og nå. Men som hovedprinsipp følger inhabilitet person. Vi trenger mer kunnskap før vi kan si noe mer, sa Eggum.

ERKLÆRT HABILE

Debatten i formannskapet lot det ikke henge igjen tvil om at Høyres to representanter, Willy Kvilten og Karianne Raad Wanggaard, er habile.

– Vi har sittet i formannskapet nå i to år uten at det har vært spørsmål om habiliteten til Høyre. Med min kunnskap til hvordan Høyre behandler saker er jeg ikke bekymret for seriøsiteten og habiliteten. Men jeg syns samtidig at denne saken bør løftes opp, for jeg forstår at dette potensielt kan sette Høyre i en uholdbar situasjon, sa Holstad.

Ståle Lien Hansen (Frp) har forståelse for Høyres syn.

– Men det er samtidig slik at spørsmål om habilitet følger enkeltpersoner og ikke politiske partier. Vi bør kunne behandle saker selv om det kommer slike påstander, sier Hansen.

Lars Egil Berg (Sp) finner ingen grunn til å tvile på troverdigheten til partiet Høyre.

– Jeg ser ingen grunn til å tvile på habiliteten til Høyre. Brevet inneholder også en rekke urimelige påstander. Men jeg forstår at det oppstår en situasjon vi må løse, sa Berg.

BLE UTSATT

Ordfører Tom Staahle foreslo å utsette saken som utløste eposten, nemlig førstegangsbehandlingen av områdene B5 og B6 på Jessheim sørøst.

– Formannskapet er enige om at representantene fra Høyre i formannskapet har troverdighet. Men spørsmålet om Høyre som parti mister troverdighet på grunn av dette, bør vi undersøke nærmere. Jeg foreslår derfor at vi ber om en uavhengig gransking av habilitetsspørsmålet før vi behandler saken, sa Tom Staahle.

Formannskapet vedtok forslaget enstemmig. 

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.