De har ikke kommunalt vann, og er hver eneste dag avhengige av grunnvannet som siger inn i brønnene sine. Men nå har Øvre Romerike Avfallsselskap (ØRAS) søkt om endring av tillatelsene for drift av Dal Skog. Naboene frykter at endringene fører til større fare for forurensning i grunnen.

TAR IMOT FARLIG AVFALL

Saken er nemlig den at ØRAS søker om å få tillatelse til å ta imot farlig spesialavfall.

- Søknaden omfatter smittefarlig helseavfall, impregnert trevirke, miljøskadelig glass og biologisk nedbrytbar masse. Vi er redde for hva som kan skje dersom avrenning fra dette avfallet kommer ned i grunnvannet, sier Irene K. Furulund.

LES OGSÅ: Sliter med skittent plastavfall: Skyll gjerne plasten

HAR IKKE KOMMUNALT VANN

Hun bor på Mogreina, like inntil Sandtjern. I likhet med alle naboene har hun brønn og egen vannpumpe, det er for langt til det kommunale nettet til at det er økonomisk grunnlag for å koble seg på det.

- Det er flere kilometer å grave for å legge vannrør. Vi er avhengige av brønnvann i overskuelig framtid, sier hun.

- Landbrukseiendommene i området rundt Dal skog er ikke tilsluttet kommunalt drikkevann og er derfor helt avhengig av at grunnvannet i området ikke utsettes for risiko for noen form for forurensning eller helsefarlig smitte. Vi er bekymret for framtidige generasjoners bo- og driftsvilkår, og natur og dyrelivet i området, sier hun.

BEDT OM Å SØKE

Det er Fylkesmannen i Oslo og Akershus som har bedt ØRAS om å søke om nye konsesjoner for drift av avfallsmottak. Årsaken er at driften i dag baseres på to ulike konsesjoner, denne ene fra 1996 og den andre fra 2007. Ettersom regelverket og rammebetingelsene endrer seg raskere enn konsesjonene oppdateres, mener myndighetene det er på tide med en samordning av tillatelsene.

Trym Denvik, daglig leder ved ØRAS, sier at selskapet ikke skal starte med noe nytt.

- Nei, vi skal ikke det. Derimot har vi levert inn en konsesjonssøknad slik vi ble bedt om, sier han.

Han sier at søknaden ble sendt inn for ett år siden, men at behandlingen har trukket ut i tid. Nå er imidlertid fylkesmannen klar for å legge saken ut på høring blant de berørte partene, blant andre naboene.

- Det har skjedd store endringer både siden 1996 og 2007, og der er fornuftig at vi oppdaterer konsesjonen slik at vi formelt får tillatelse til den driften vi har på Dal Skog, sier Denvik.

IKKE FARLIG

Denvik vil ta initiativet til et møte med naboene rett over nyttår, og understreker at avfallsbehandlingen ikke er farlig.

- Naboene har ingen grunn til å bekymre seg. Vi er pålagt strengt kontroll av sigevannet, samt at vi rundt anlegget har grunnvannsbrønner som vi tar prøver av fire ganger i året. Det er også viktig å huske at 99 prosent av alt husholdningsavfallet blir gjenvunnet til enten energi eller materialer, sier han.

LES OGSÅ: Moelven Eidsvold Værk har fått miljøbot

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.