Avinor la mandag fram sitt plangrunnlag til Nasjonal transportplan for 2018-2029 sammen med transportetatene Jernbaneverket, Kystverket og Statens vegvesen. Planen ble overlevert statsråd Ketil Solvik-Olsen, og de anbefaler Stortinget å gå for en tredje rullebane øst for flyplassen, det vil si i Ullensaker.

- En tredje rullebane vil gi store ringvirkninger og vil være samfunnsøkonomisk lønnsom, heter det i innspillet.

Avinor mener det er behov for en ny rullebane på Gardermoen innen 2030.

HALVERE UTSLIPPENE

Etatene vil også halvere klimautslippene fra sektoren og mener det går fint selv med utbygging.

- Klimagassutslippene som følge av en tredje rullebane må sees i forhold til alternativene til utbygging, og opp mot forventninger om teknologisk utvikling og innfasing av biodrivstoff, heter det.

Miljøpartiet De Grønne og SV er ikke alene om å skrote forslaget.

- Målet om halvering av klimagassutslipp innen 2030 framstår som en bløff når tiltaket er mer fly. Vi vil heller ha høyhastighetstog, sier Einar Helland Berger i Natur og Ungdom.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.