Valget av ny ordfører i Eidsvoll kom svært overraskende på mange. Einar Madsen fra Ap trakk brått og uventet sitt ordførerkandidatur midt under forhandlingene med Sp og SV. Dermed gikk alle de tre partiene inn for Vika.

- Hadde vi bedt om utsettelse i forhandlingen for å finne en annen kandidat, kunne vi blitt sittende igjen med ingenting, mener Ap-leder Toril Altenborn.

Denne uka hadde partiet medlemsmøte der Altenborn informerte om forhandlingene og de strategiske beslutningene.

Madsen har forklart at han trakk sitt kandidatur fordi han var utslitt og hadde dårlig helse. Det er reelt nok, men da Ap heller ikke stilte fram noen annen ordførerkandidat, lå det strategiske vurderinger bak.

Ap-leder Toril Altenborn var også partiets varaordførerkandidat, men der og da var det ikke aktuelt å fremme henne som Madsens arvtaker. Partiet gikk for Vika og rødgrønt samarbeid av frykt for at Sp skulle gå inn i en borgerlig storkoalisjon der Vika også kunne ha blitt valgt til ordfører.

Da avgjørelsen falt i de rødgrønne forhandlingene, satt nemlig de borgerlige partiene, minus Frp, allerede i foajeen i rådhuset klare til å innlemme Senterpartiet i et «fargerikt fellesskap», som Høyres gruppeleder Wenche Hoel Ulvin uttrykker det. Den samme Ulvin bekrefter at de hadde snakket om å kjøre fram Vika som sin ordførerkandidat for å få med Sp.

En borgerlig koalisjon med Frp skjøvet ut på sidelinja, ville ikke hatt flertall alene. Koalisjonen måtte få tilslutning fra SV. Og nettopp SVs holdning skulle vise seg å få stor betydning. Vi vet at partiet under de rødgrønne forhandlingene ga klare signaler på at de ville foretrekke Vika som ordfører framfor Madsen.

John-Erik Vika fikk klart flest personstemmer under valget. Det ga Senterpartiet et godt kort på hånda i forhandlingene.

Sps partileder Dag E. Opsahl bekrefter at partiet hele tida sto fast på kravet om Vika som ordfører i en rødgrønn koalisjon, men han vil ikke si noe om hvordan partiet ville han handlet dersom Ap hadde kommet fram med en annen ordførerkandidat.

- Det blir bare spekulasjoner, sier han.

- Vi kunne ha forlangt å få ordføreren siden vi er det største partiet og bedt om pause i forhandlingene for finne en annen ordførerkandidat, sier Ap-leder Toril Altenborn.

- Men vi fryktet at en utsettelse ville føre til at Sp da ville gå over til de borgerlige. SV ville ha Vika og kunne ha stemt på ham som ordfører sjøl om de ikke formelt ville være med i en blågrønn koalisjon. Dermed ville Vika blitt ordfører uansett, og vi ville ha risikert å bli sittende igjen med ingen ting. Derfor valgte vi å gå for Vika som ordfører med Madsen som varaordfører, forklarer Ap-lederen.

- For oss var det ikke viktigst hvem som ble ordfører. Vårt hovedmål var å få til en rødgrønn koalisjon. Med Sp på den andre sida ville vi ha havnet i et meget vanskelig dilemma, sier SV-leder Torleif Hamre.

Han ser for seg at Ap og Frp da ville ha søkt sammen i en annen mindretallskoalisjon.

- Valget ville da ha stått mellom å stemme for Vika i en borgerlig koalisjon eller for en Ap-ordfører i samarbeid med Frp. Det ville vært uhyre vanskelig for oss å gå sammen med Frp. Ingen av alternativene ville ha gitt et styringsdyktig flertall , og det var nettopp et slikt uføre vi satte alt inn på å unngå. Jeg vil ikke spekulere i hva vi da hadde gjort, sier Hamre.

Nå ble det aldri noe av Høyres «fargerike fellesskap», så fabulering om hva som kunne ha skjedd eller ikke skjedd, blir naturligvis rene spekulasjoner. Men vurderingene gir en bakgrunn for utfallet, og årsaken virker unektelig mer sammensatt enn bare det at den ene kandidaten ikke følte seg sterk nok til å gå på en ny periode. I politikk handler det om makt, posisjoner, personlig styrke og popularitet. Den kampen vant joviale John-Erik Vika.

Og spørsmålet kan stilles på nytt: Når Madsen først trakk seg, kunne det i det hele tatt ha blitt noen annen enn Vika?

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.