Øvre Romerike brann og redning har nemlig trukket tilbake godkjenningen for 27 av bålplassene. Dermed er den nye lista særdeles slunken. Årsaken er at regelverket er justert, og det dermed kreves oppgraderinger av plassene før ny godkjenning kan gis. For de fleste er det bare snakk om småting som må på plass.

TRE I EIDSVOLL

I Eidsvoll er det bare tre godkjente bålplasser igjen. De tre er Mistberget, Tærudåsen og Dokneshuken. Også i Ullensaker står det bare tre tilbake: Hiltonskogen, Nedre Solhellinga og Gystadmarka skole. I Nannestad er det bare bålplassen ved Eltonåsen barnehage som nå er godkjent. Verken i Hurdal eller i Nes er det nå godkjente plasser.

MÅ HA GODKJENNING

Godkjente bålplasser er plasser der brannvesenet har forhåndsgodkjent at du tenner bål eller bruker grill. Utenfor disse plassene er det i utgangspunktet ikke lov å tenne bål eller grill, med noen veldig få unntak. Bålplassene har dermed flere steder vært flittig brukt, men nå er det altså ikke lov lenger, med unntak av de sju nevnte plassene.

– Det er ikke lov å gjøre opp ild utendørs om sommeren, med mindre man har innhentet tillatelse fra brannvesenet sier Odd Ola Berg i Øvre Romerike Brann og redning.

– Loven åpner riktig nok for at man kan gjøre selvstendige vurderinger, men vi anbefaler å være svært forsiktige. Oppstår det brann ligger man dårlig an, sier inspektøren.

LITE SOM SKAL TIL

Det er strenge krav for at en bålplass skal få godkjent-stempel, men til tross for dette er det lite som skal til for de plassene som allerede er etablert, ifølge Berg.

– De plassene vi har trukket tilbake godkjenningen for er i opparbeidede bålplasser. Men det har kommet noen justeringer i regelverket som gjør at det nå kreves for eksempel oppslag om hva man skal gjør i tilfelle brann, og regler for hvordan man skal opptre på bålplassen. Det er relativt enkelt å få tilbake godkjenningene, sier Berg.

HAR KONTROLLERT 80 PLASSER

Han sier at Øvre Romerike brann og redning i det siste har inspisert om lag 80 potensielle bålplasser. Både de 34 som var godkjent i for, og en rekke andre som har stått på ulike lister.

– Konklusjonen er at det kun er sju som tilfredsstiller kravene. Vi har sendt brev og tatt kontakt med grunneierne for å informere, men så langt har ikke responsen vært all verden, sier Odd Ola Berg.

Han sier at brannvesenet har ferdiglagede maler for oppslag og at de gjerne bistår dersom noen trenger hjelp.

– Vi kan hjelpe til med å få bålplassene i orden dersom noen føler de trenger de, sier Odd Ola Berg.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.