– Vi kalker for å vedlikeholde vannkvaliteten og dermed livsvilkårene for fisken, forteller Lars Jørgen Johnsrud som er kasserer i Eidsvoll fiskesamvirke.

I disse dager tilføres sjøer i Eidsvoll fiskesamvirke tonnevis med kalk. Både helikopter og båt tas i bruk for å spre kalken.  

OFFENTLIGE MIDLER

Det er Fylkesmannen som bidrar med midler til kalkingen.

– Kalkingen har pågått hvert år siden 1988, men midlene til tiltaket har gått ned, så det er nå blitt færre sjøer som kalkes, forteller viltforvalter Tor Fodstad i Eidsvoll kommune.

Det er Øvre Holsjø som tilføres mest kalk, hele sju tonn.

Andre vann som nå kalkes, er Krafttjernet, Byfella, Nedre Holsjø og Utsjøen.

STOR FISK, økt interesse

I tillegg til kalkingen utfører fiskesamvirket utbedringer av gytebekker der det også legges ut kalkholdig korallgrus for å bedre vannkvaliteten.

Hver vår settes det ut stor ørret i flere vann. Fiskene kan veie opp til et par kilo.

– Hensikten med utsetting av stor fisk er å øke interessen for fiske og friluftsliv, spesielt for yngre, forteller Lars Jørgen Johnsrud.

ØKTENDE SALG AV FISKEKORT

I tillegg til utsetting av stor ørret med tanke på at den skal fiskes opp igjen i løpet av sommeren, setter fiskesamvirket ut store mengder mindre ørret hver høst. Disse skal vokse seg naturlig store i vannene.

– Kultiveringstiltakene hjelper, og når det blir bedre muligheter for å få fisk, øker også det interessen for sportsfiske. Vi selger nå 800 fiskekort i året, og salget er økende, forteller Lars Jørgen Johnsrud.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.