Katrine Gjærum står på ett bein, bøyer seg sakte ned og reiser seg sakte opp igjen. Hun bytter bein, og gjentar prosedyren mens Gry Hauge Merkesdal sier «bra, en gang til!».

NYTT KONSEPT

I sokkeletasjen i villaen på Fladbyseter har ekteparet Thorbjørn og Gry Hauge Merkesdal startet firmaet «Merkes». Her får Katrine og et titalls andre kunder hjelp til å nå målene sine, store eller små. For det som ved første øyekast ser ut som en ganske normal PT-time, er en god del mer: Det handler om å få kroppen til å være i så god form at hodet henger med i svingene. Og det handler om de lange, gode samtalene som kan gi målene både realisme og mening.
Ragnild Haga: - Blir påvirket av Johaug-saken

RYGGSKADE

For Katrine Gjærum handler det om å komme seg på beina etter en prolaps i ryggen. Hun lå på sykehus i flere dager og lurte på om hun i det hele tatt ville klare å gå igjen. Nå er hun i full trening og sikter seg inn mot å gå opp Gaustatoppen.
- Jeg har lyst til å være en sprek bestemor. Det er målet mitt, sier Gjærum, og får applaus fra ekteparet Merkesdal.

SMÅ OG STORE MÅL

For det handler ikke om å hente månen ned fra himmelen i kjellerstua på Faldbyseter. Det handler om å sette seg realistiske mål og få hjelp både fysisk og psykisk til å etter hvert tro at det er mulig.
Verken Thorbjørn eller Gry er utdannede eksperter på trening, men de er eksperter på å løse utfordringer - både profesjonelt og privat. De har fire barn sammen, ett med fysisk utviklingshemning, og måtte gjøre helt bevisste valg for å fungere som familie.
Les også: Tar de første skrittene i nytt helsetilbud

UTVIKLET SITT EGET SYSTEM

- Vi satte oss ned og pratet sammen. Vi pratet mye, forteller Thorbjørn.
Gry har lang erfaring som saksbehandler i NAV, han som leder i privat næringsliv.
- I løpet av prosessen brukte vi metoder vi har lært gjennom yrkene våre til å lage vårt eget system for å mestre hverdagen. Det har fungert veldig godt, sier ekteparet. Det er dette opplegget som tilbys kundene.
Gjennom fysisk trening, gode samtaler og bruk av «Merkesboka» skal målene både identifiseres og nås.
- Det er ikke noe hokus pokus. Det handler om å sette seg delmål som kan nås i løpet av såpass kort tid at man ikke mister motivasjonen. Og kroppen og hodet må fungere sammen, sier Thorbjørn Merkesdal.
Les også: Disse jentene lanserer aktivitetstilbud

ØNSKER Å ANSETTE

Det nye firmaet har fått navnet «Merkes», en forkortelse av etternavnet enkelt og greit.
- Foreløpig holder vi til i sokkeletasjen i vårt eget hus. Men vi ser for oss å flytte til et mer egnet sted etter hvert, i tillegg til å ansette flere, sier de.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.