Se nøye på den røde og øverste linjen i diagrammet (bilde 2 i bildekarusellen). Den røde linjen synliggjør hvor kraftig behovet for pleie- og omsorgstjenester vil øke i Ullensaker sammenlignet med andre oppgaver kommunen har, dersom ingen ting gjøres.

Prognoser administrasjonen i Ullensaker kommune har laget viser at det vil være plass til kun 15,8 prosent av de befolkningen over 80 år i 2020. I 2030 vil dekningsgraden ha sunket til 8,9.

OVER SNITTET I MANGE ÅR

Ullensaker kommune har hatt god sykehjemsdekning i mange år, men nå ser det ut til at den er kommet til et skjæringspunkt. For mens kommunens målsetting er å ha en dekningsgrad på 18 prosent - og graden per i dag er 18,8 prosent - vil tallet falle kraftig allerede om få år, dersom man ikke foretar seg noe.

Det er flere årsaker til at prognosene utfordres: Sykehusene skriver ut pasienter raskere og sykere enn tidligere. Dessuten er det mye som tyder på at Staten vil overføre stadig flere oppgaver til kommunene. Det er også grunn til å tro at det flytter flere eldre til Ullensaker enn tidligere.

MER TEKNOLOGI

Kommunaldirektør Mette Gro Iversen i Ullensaker kommune har det øverste ansvaret for helse- og omsorgssektoren. Hun erkjenner utfordringene, men mener Ullensaker er godt rigget for å møte en mer krevende hverdag.

- Vi er veldig klar over situasjonen, og analyserer dette fortløpende. Prognosene sier noe om den antatte situasjonen dersom vi ikke gjør endringer. Vi utvikler oss, og planlegger en rekke tiltak som vil få bildet til å se bedre ut, sier Iversen.

Hun trekker blant annet fram bruk av mer velferdsteknologi.

- Eksempler er bruk av nye trygghetsalarmer og elektroniske dørlåser. Det vil spare oss veldig mye tid, vil frigjøre ressurser og gjøre det enklere og tryggere for dem som ønsker å bo hjemme, legger hun til.

LES OGSÅ: Flere må inn på dobbeltrom

TRENGER FLERE PLASSER

Samtidig vil Ullensaker kommune trenge flere plasser i årene framover.

- Teknologi og utnyttelse av ressursene vil ikke ta unna for hele det økte behovet. Derfor vil det også være behov for å etablere flere plasser. Men summen av nye måter å jobbe på, nye plasser og kreative løsninger vil føre til at kommunen klarer å møte veksten på en god måte, sier Mette Gro Iversen.

Den økte behovet for korttidsplasser som har oppstått etter sommeren sier hun at kommunen er i ferd med å løse.

- Vi kjøper noen plasser, gjør om to eksisterende rom for korttidspasienter til dobbeltrom og har åpnet rom som har stått tomme. Dessuten vet vi at behovene endrer seg raskt. Akkurat nå er behovet noe synkende, men vi har ingen ledig kapasitet og er sårbare. Vi jobber så raskt vi kan for å løse denne situasjonen, sier kommunaldirektøren.

LES OGSÅ: Eldrerådet ser svært alvorlig på situasjonen - ber om en forklaring

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.