Inntektene fra årets Rosa sløyfe-aksjon går til forskning på senskader etter brystkreftbehandling. Både Saga og Weidemann har hatt brystkreft og kan fortelle om senskader mange år etter behandlingen. Begge representerer Brystkreftforeningen Øvre Romerike.

– Én av tre får senskader. Det er 17 år siden jeg ble kreftoperert, og sliter fortsatt med senskader, sier Weidemann.

Ordføreren påpeker at det er kjempeviktig å stille opp for dette og gi sin støtte til aksjonen.

– Mer forskning på dette området er veldig viktig, og jeg oppfordrer alle til å støtte opp om aksjonen, sier Thue.

BER OM KREFTKOORDINATOR

Saga og Weidemann benyttet samtidig anledningen til å ta opp at Nannestad ikke har noen kreftkoordinator.

– Det er behov for at noen kan hjelpe den som rammes litt på veien, og da er en kreftkoordinator viktig. Det har vi jo ikke i Nannestad, sier Saga.

Foreningen har sendt et forslag til kommunen om hvordan man kan organisere en kreftkoordinator.

– Vi har foreslått at Nannestad, Gjerdrum og Hurdal kan gå sammen om én stilling. Det er veldig viktig, og aller mest for dem som ikke har et nettverk selv, sier Weidemann.

– Dette er noe jeg skal ta opp med kommuneoverlegen, lover ordføreren.

Ullensaker, Nes og Eidsvoll har kreftkoordinator.

FORSKNING

Saga håper det kan forskes mer på senskader, et område hun mener det ikke har vært nok fokus på.

– Man må finne ut om hvor mye stråling og cellegift det er nødvendig å gi. I dag får man for eksempel cellegift for sikkerhets skyld. Da skjer det ting med kroppen. Blant annet mistet jeg negler på foten. Man kan også bli nummen i fingertuppene. Jo, jeg er frisk fra kreften, men man blir aldri den samme igjen, sier Saga.

9 av 10 overlever i dag brystkreft.

– Forskningen har gjort at en har kommet langt med behandling av kreft, så mange blir friske, men de fleste sliter med senskader, sier Anne Marie Ramstad, leder for Brystkreftforeningen Øvre Romerike.

STANDS

Brystkreftforeningen Øvre Romerike skal ha Rosa sløyfe stands i alle kommunene på Øvre Romerike i oktober; hos Rema 1000 i Sundet fredag 6. oktober og i Amfisentret på Råholt lørdag 7. oktober. I Nannestad er det også stand hos Rema 1000 lørdag 7. oktober, og Rosa sløyfe bussen kommer til Jessheim Storsenter lørdag 14. oktober.

Magne Furuholmen er den offisielle pin-designeren for Rosa sløyfe-aksjonen i år, og de innsamlede pengene til forskning på senskader.

LES OGSÅ: Krysser Australia. Skal sykle 400 mil for kreftsaken

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.