- Etter det vi forstår har ikke festeavgift for 2014 vært til politisk behandling, sier Petter Gulbrandsen, leder for interimsstyret i Nannestad tomtefesterforening.

Festerne ble varslet i brev fra kommunen datert 18. september.

- I et brev i fjor framgår det at festenummer 13 og 63 er de siste hovedområdene som skal reguleres. Vi kan ikke se at festenummer 64, som nå har fått økning, er nevnt i dette varselet, sier Gulbrandsen.

Han peker videre på at det i brevet framgår at Nannestad kommune først skal komme med forslag til ny festeavgift.

- Realiteten er at de som er berørt har fått et brev med påfølgende regning få dager etterpå. Vi ber om at regulering av festeavgiften for 2014 blir behandlet i kommunestyret, sier han.

Han mener Nannestad tomtefesterforening vil være en naturlig høringsinstans i denne saken.

ØKONOMISKE PROBLEMER

- Med denne bakgrunn stiller vi oss uforstående til at betalingsfristen er satt til 20. oktober. Den nye festeavgiften er for enkelte er så høy at det vil skape store økonomiske problemer for mange. Det hjelper lite at kommunen tilbyr å dele opp regninga. Vi mener det er blitt gitt en ny høy festeavgift med tilbakevirkende kraft uten at festenummer 64 er nevnt i brev datert 17. desember 2013, sier Gulbrandsen.

KRAFTIG ØKNING

Nannestad kommune sendte i forrige uke ut brev til 59 husstander som fester tomt av Nannestad kommune. Det er Opplysningsvesenets fond som er grunneier, og som har økt sine priser betydelig.

Festeavgiften økes fra 400-500 kroner til maksimalpris 11.155 kroner. De største tomtene vil komme opp i 20.000 kroner årlig.

Rune Storstein, kommunalsjef teknisk i Nannestad kommune, opplyser at kommunens festeavgifter til grunneier Opplysningsvesenets fond er tidoblet siden 2005.

- Dette overstiger det vi kan hente tilbake fra våre framfestere, sier Storstein.

Han viser også til at saken har vært til behandling politisk.

- Vi har politisk forankring i forhold til å innføre maksimal festeavgift i Forvaltnings- og økonomiutvalget den 9. juni 2011 og en orientering om effektuering av vedtaket den 10. september 2014, sier Storstein.

Han viser også til vedtak fra samme dato om å innføre maksimalsatser for Preståsen 9, som utgjør festenummer 64.

- I varslingsbrevet er det forklart at festeavgiften vil bli fastsatt når kommunen er kjent med kostnadsnivået for de to siste hovedfesteområdene, 13 og 63. Vi kunne ha formulert dette slik at koblingen til kommunens totale festekostnader ble tydeliggjort på en bedre måte, istedenfor å vise til hovedjustering av de siste to delområder, sier Storstein.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.