• Prisbelønnet: «År 1983 ble eieren belønnet for sin omsorg for dette hus», står på det skiltet utenfor den ene inngangen. Generalsekretær Ola H. Fjeldheim i Fortidsminneforeningen håper den rette eier overtar.

Den tidligere sorenskrivergården – Wergelandshaugen – ligger nedenfor Eidsvoll kirke. Nå er den til salgs, og første visning avslørte massiv interesse. Generalsekretær Ola H. Fjeldheim i Fortidsminneforeningen er krystallklar på at utbyggere bør holdes unna.

– Fortidsminneforeningen kommer til å følge nøye med her framover. Vi hjelper gjerne en eier som vil bevare med rådgiving og tips. Om det kommer en eier som vil rive eller fortette kraftig må vedkommende imidlertid forvente seg sterk motstand, sier Fjeldheim.

Avstanden til kollektivknutepunktet Eidsvoll stasjon er under 700 meter. Med tanke på sentrale retningslinjer som baner vei for fortetting rundt kollektivknutepunkter, kunne det tenkes å være fristende for utbyggere å kjøpe den vel åtte mål store eiendommen til fortettingsformål.

Fikk verneprisen

Torsdag kveld var det første visning på eiendommen. Søndag er det satt opp en ny.

– Denne flotte eiendommen fikk verneprisen av Oslo og Akershus avdeling i 1983. Nå trenger det igjen å reddes fra spekulasjon, og igjen trenger det istandsetting og vedlikehold. La oss håpe den rette eieren dukker opp, så denne perlen igjen kan skinne, sier Fjeldheim. Prisantydningen er satt til 7,4 millioner kroner. Fjeldheim mener det er langt fra avskrekkende.

– Legg opptil én million til i oppussing og du vil nærme deg et drømmehjem nærmest uten sidestykke, sier han.

«År 1983 ble eieren belønnet for sin omsorg for dette hus», står det på et skilt ved den ene inngangen.

– Det er en viktig og fin eiendom som ligger i et svært viktig kulturmiljø i Eidsvoll. Den er noe som bør tas vare på, både som enkeltbygg og som en del av helheten rundt her, sier Fjeldheim.

– Området er viktig

Han påpeker at utbyggingstakten i Sundet er høy, og at det dukker opp nye planer der kontinuerlig.

– Derfor er det ingen grunn til at man skal slippe på noe ekstra her oppe. Området er viktig, mye folk ferdes rundt her og det er viktig å beholde det slik det framstår i dag. Sundet er og skal være et tettsted med kvaliteter, og det vet jeg også at Eidsvoll kommune ønsker. Det innebærer at det skal bygges der det er riktig og at områder som dette må ivaretas. Her må kommunen ta vare på kvalitetene som finnes i et slikt kulturhistorisk miljø og styre utviklingen dit den bør være.

– 16 står nå på liste og langt flere møtte opp på første visning, opplyser advokat Kristen S. Fari i advokatfirmaet Fari overfor EUB.

Han har god tro på at noen som vil bevare og restaurere eiendommen slik den framstår i dag vil stikke av med den til slutt.

– Mitt inntrykk er at det vil gå i den retningen, sier han.

LES OGSÅ: Rådmannen foreslår å verne «halve» Sundet

Fakta

  • Prisantydning: 7,4 millioner kroner.
  • Bruksareal: 553 kvadratmeter.
  • Tomt: 8183 kvadratmeter.
  • Byggeår: 1921.
  • Arkitekt: Eilif Arneberg.
  • Tildelt: Fortidsminneforeningens arkitekturvernpris for sitt restaureringsarbeid i 1983.
  • Inneholder blant annet fem soverom, fire stuer og egen kontorfløy.
  • 16 står på liste etter første visning. Søndag er det duket for visning nummer to.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.