Flere besteforeldre har planen klar. Dersom den planlagte utvinninga av torv på Jødahlsmåsan i Nordkisa ikke stoppes vil de lenke seg sammen når maskinene kommer.
- Dette går ikke an. Vi må beholde myra som den er. Tenk hvordan det vil bli hvis myra blir fire meter lavere. Gjennomføres torvuttaket vil det bli sluppet ut 290.000 tonn CO2. Jeg har ti barnebarn, og det er for kommende generasjoner vi besteforeldrene gjør dette, sier Guri Borander fra Nordkisa.
Hun er blant dem som har engasjert seg for Jødahlsmåsan, som ligger i både Ullensaker og Nes kommuner, i mange år. Begge kommunene har gitt grønt lys for utvinning av torv.
- Vi mener det må en ny konsesjon til, men kommunene mener drifta som nå planlegges bare er en videreføring av torvuttaket som var der før, sier Astrid Sandvik fra Besteforeldrenes klimaaksjon.

ENKELTPERSONER AKSJONERER

Hun påpeker at det ikke er foreningen som vil stå for en eventuell aksjon med sivil ulydighet.
- Det er opp til enkeltpersoner å være med på dette, sier Solberg.
Hun viser til miljøparagraf 112 i Grunnloven som pålegger myndighetene å sikre det framtidige miljøet.
- Det er ikke det som skjer når Felleskjøpet får lov til å grave opp Jødahlsmåsan. Felleskjøpet har imidlertid sitt på det tørre. De har jo fått tillatelse. Men Felleskjøpet ønsker jo å framstå som miljøvennlig, noe som er vanskelig å forsvare med dette CO2-utslippet. Stoppes ikke utvinninga ser vi ingen annen utveg enn å gå til aksjon. Vi er klare, og noen har til og med blitt kurset i sivil ulydighet, sier Solberg.
I mars i fjor fikk Degernes Torvstrøfabrikk, et selskap eid av Felleskjøpet, konsesjon fra landbruksforvaltningene i Nes og Ullensaker.
LES OGSÅ: Vil bevare myra

STØTTE

Flere foreninger støtter engasjementet for å beholde Jødahlsmåsan. I tillegg til Besteforeldrenes klimaaksjon mener Naturvernforbundet, Natur og ungdom, Greenpeace og Sabima at Jødahlsmåsan må forbli som den er.
- I fjor ble myra harvet, og så skal torva støvsuges, sier Kåre Homble fra Naturvernforbundet i Nannestad og Gjerdrum.
Han viser også til Aurstadmåsan, om lang en kilometer inn i Nes, som er fredet.
- Den skal restaureres blant annet for å binde CO2, og da henger det jo ikke på greip at nabomyra skal raseres og frigjøre store mengder CO2. Området er også definert som landbruk-, natur- og friluftsområder i kommuneplanene, sier Homble.
Allerede onsdag begikk imidlertid besteforeldrene til litt sivil ulydighet. Homble markerte ved å tette ett av rørene som leder vannet ut av myrområdet.
- Da vil grunnvannet komme høyere, og dermed tørker det dårligere, sier Homble.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.