I 2015 omsatte aktørene i Bilbyen på Jessheim for mye over to milliarder kroner. Den lille næringsparken mellom fylkesvei 174 på Gystad og jernbanen er en betydelig økonomisk faktor i regionen. Bare de sju bilforhandlerne der passerte 1,3 milliarder kroner i 2015. På toppen troner konsernet Akershus Traktor – en av Norges største forhandlere av landbruksmaskiner. De har 115 ansatte i nær sagt hele landet og forventer å omsette for 717 millioner kroner i år inkludert blant annet salg av 300 nye traktorer. Til sammenligning omsetter Jessheim Storsenter for rundt 1,8 milliarder kroner.

ALLE SMILER: Forhandlerne i Bilbyen har god grunn til å smile

LOKALE FOLK

– Vi kom hit i 2000 etter å ha holdt til nærmere Kløfta siden 1988. Der var vi sju kolleger som startet eget etter at arbeidsgiveren vår gikk konkurs. Vi mente vi skulle klare å drive en liten forretning, og skrapte sammen 330.000 kroner i startkapital. Tre av oss er fortsatt med–daglig leder Ole Hveem, verkstedsleder Peder Bråten og jeg, sier salgssjef Thor Østengen.

De ble dømt nord og ned, men har bevist at de vet hva de gjør.

– Hva er koden?

– Vi satset tungt på ettermarkedet, og i tillegg til å være en fullstendig leverandør av utstyr til alt utvendig arbeid, skal vi ha den beste servicen. Dessuten har vi lagt all administrasjon hit mens avdelingene har salg, verksted og deler. Vi tar papirarbeidet, de tar produksjonen, og det har vi lyktes med. Men vi reiser mye og har god kontakt med avdelingene, understreker han.

De utenfor bransjen vet nok ikke hvilken rivende utvikling landbruket har gjennomgått og hva som faktisk finnes av utstyr til for eksempel traktorer. Når kundene får alt på ett sted, blir også arbeidet deres mer effektivt.

INNENDØRS

– Vi skaffer alt enten det er til den største kornbonden eller den minste sauebonden, og vi reparerer alt. Her har vi blant annet en stor innendørs utstillingshall. Da blir det trivelig for kunden å gå innendørs vinterstid og se på maskiner som tross alt kan koste flere millioner kroner, sier økonomisjef Marianne Løseth.

– Hovedårsaken til suksessen er flinke ansatte. Vi bruker mye ressurser på å utdanne mekanikere for eksempel, det er jo avgjørende at de kan faget. Her i huset jobber det ni mekanikere, i tillegg har vi tre som betjener servicebilene og er ute hos kundene. Vi må ha gjort noe riktig som har kommet så langt på tross av en krevende bransje med små marginer, sier Østengen.

– Hvorfor legge en slik bedrift midt i Jessheim?

– Vi burde nok vært på Kløfta sammen med konkurrentene våre i samme bransje, men angrer ikke på at vi flyttet hit. Jessheim er et svært sentralt sted, og kort vei til flyplassen gjør det lettvint. Vi når kundene raskt og omvendt. Resultatet er effektiv drift, sier han.

– Dere blir her med andre ord?

– Ja. Vi har ingen flytteplaner, påpeker Thor Østengen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.