• STOPP: Det blir ikke noe av et teknisk samarbeid om vann og avløp mellom Nannestad og Ullensaker kommuner. Nå må Nannestad og ordfører Hans Thue finne egne løsninger.

Nannestad-ordfører Hans Thue opplyser at Nannestad har jobbet sammen med Ullensaker om utredning om felles vann og avløp i et helt år. Konklusjonen av utredningen var et IKS-samarbeid (interkommunalt samarbeid).

OVERRASKET OVER VEDTAK

– Det har vært møter på politisk nivå mellom Nannestad og Ullensaker kommuner både før og underveis, blant annet et felles formannskapsmøte og senere et felles gruppeledermøte.

– Jeg er i det store og hele imponert over rådmennene og de administrative arbeidsgruppene og måten de har arbeidet på. Det har derimot ikke kommet signaler om at organiseringen som IKS skulle være en utfordring. Derfor var vedtaket om vertskommunemodell i Ullensaker en stor overraskelse, sier Nannestad-ordføreren.

Nannestad må nå se på andre løsninger, og ordføreren peker da på muligheten for å opprettholde Bjertnessjøen som vannkilde for Nannestad, eventuelt i samarbeid med private vannforsyningsanlegg i bygda.

– Jeg har invitert kommunestyret i Nannestad til oppstartsmøte for kommuneplanrevisjonen i slutten av januar. Her vil vi også informere om status i vannsaken, sier Thue.

MANGLENDE INNSYN

Thue viser til at det har framkommet innvendinger om at ett av målene, felles gebyrområde, var prematurt, og at det var viktig at ikke den ene kommunen skal kunne styre utbygging og utvikling i den andre. – Dette er håndtert og løst underveis på en grei måte, sier Thue.

Han viser til at det i den felles saksframstillingen framkommer klart at ingen velger vertskommunemodell for den slags samarbeid.

– Den gir manglende innsyn og styring og egner seg dårlig for selskaper som har behov for store investeringer, sier Thue.

Etter at de to formannskapene hadde fattet sprikende vedtak, tok Thue kontakt med ordføreren i Ullensaker og foreslo et møte for å se om det var mulig å bevege det som så ut som en fastlåst situasjon.

– Vi var begge assistert av våre rådmenn og etter hvert også av Ullensakers varaordfører. Det var ikke mulig i møtet å avdekke materielle forhold ved saken som kunne justeres og som derved kunne frambringe annet resultat, sier Thue.

Nannestad-ordføreren opplyser at Nannestad på ingen måte ønsker å være gratispassasjer i et IKS-samarbeid.

– IKKE GRATISPASSASJER

– Jeg tror nok de fleste kommuner har blandet erfaring med IKS-modellen. For denne typen samarbeid mener vi nok likevel at det er den rette modellen, i hvert fall om man ønsker likeverdighet i samarbeidet. Det er også viktig å understreke at Nannestad ikke ønsker seg med som gratispassasjer. Vi vil betale vår andel av kostnadene, sier Hans Thue.

Han påpeker også at det ikke «kommunens penger» det er snakk om her.

– Det er vannabonnentenes penger. Vann og avløp er selvkostområder, som altså ikke berører kommunens økonomi direkte. Forbrukerne betaler hva det koster. Og da er det gjerne en fordel at så mange som mulig deler på regningen. Det er billigst i det lange løp, for alle, sier Thue.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.