- Jeg er glad i Eidsvoll, sier han.

Først satset skilegenden på leilighetsprosjektet Skibladnersvingen. Der var responsen så god at Bjørn Dæhlie kjøpte Solli Pensjonat i Torget 5. Kjøpet ble gjort før visning, og Dæhlie bladde opp 6,8 millioner kroner. I dag kan EUB fortelle at Dæhlie har kjøpt mange flere eiendommer i Sundet.

LES OGSÅ: Ekteparet samarbeider tett i forretningslivet

Leiligheter på Skjoldnestangen

1) Byggingen av Skibladnersvingen startet ved nyttår.
2) Eiendommen nordover fra Skibladnersvingen til Eidsvoll Brygge.
3) Sundgata 10 - den gamle baptistkirken like bak prosjektet i Skibladnersvingen. Den eies nå av Dæhlie og Ole Martin Almeli.
4) Solli Pensjonat (Torget 5) er kjøpt.
5) Torget 3 - naboeiendommen til Solli Pensjonat.
6) I tillegg har Dæhlie kjøpt litt av eiendommen til Torgeir Andersen i Torget 1.
7) Han har kjøpt én av eiendommene på Rubis - parkeringsplassen. Her ser han for seg et signalbygg med næring i førsteetasje og leiligheter over.
8) Et tomteområde på cirka 50 mål like nord for leilighetene på Eidsvoll brygge. Utvikling av dette ligger mange år fram i tid.
9) Som om ikke det var nok, har Dæhlie også punget ut for et areal på Skjoldnestangen i andre enden av Sundet. Her ser han for seg en park- og festplass og leiligheter. Men området vil i så fall trenge mer utfylling i Vorma.

Se tomtene i kartet nedenfor:

Artikkelen fortsetter under kartet

 
- Dette er tanker og visjoner fra min side, og vil kreve nye reguleringsplaner. Nå er vi inne i en tid hvor kommunen og vi utbyggere tenker. Sammen vil vi finne gode løsninger gjennom reguleringer, poengterer Dæhlie.

Nesten alle tomteområdene er kjøpt av Inge Nessiøy.

- Jeg overlater mine eiendommer i Sundet til Bjørn. Vi startet i Sundet og opplevde det som et veldig ålreit sted med mange flotte muligheter. Men jeg opplevde at områdene vi eide ble for små og lå altfor tett. Det er en fordel at de som skal drive der og satse får samlet større områder og mer plass å jobbe på. På den måten kan de legge planer for litt større områder samtidig, slik at de slipper å planlegge én og én tomt, sier Nessiøy til EUB.

LES OGSÅ: Bjørn Dæhlie planlegger fem etasjer i Sundet

Vil fortsette som lege

- Hva tror du om framtida i Sundet?

- Eidsvoll sentrum går mot ei veldig fin framtid, men det er viktig å få framdrift og unngå at ting stopper. Det er nødvendig å benytte mulighetene, la

Bjørn få legge fram planene sine. Det må bygges sentrumsleiligheter, og få realisert de flotte mulighetene som foreligger. Skal du bygge en by, må du gjøre det på godt og vondt. En må ikke bli for opptatt av sin egen lille bakgård. Vil vi ha en utvikling må vi la det skje.

- Vil du satse på nye sentrumsområder nå?

- Jeg har vært og er lege, og vil fortsette praksisen og ta vare på pasientene. Jeg tror absolutt det er mulig for Bjørn å gjennomføre det jeg har håpt på og som folk i Eidsvoll har savnet, sier han.

Nessiøy ønsker ikke å kommentere noen salgssummer.

- Men Bjørn vet hva han kjøper, og gir ikke ved dørene verken på oppløpssiden på et skirenn eller ellers. Men jeg synes det har vært en fair og grei handel. Nå ønsker jeg ham og Sundet lykke til, sier Inge Nessiøy.

Store boligplaner

Nå planlegger Dæhlie boliger og mye annet i Sundet.

- Det blir mange nye og spennende byggeprosjekter i Eidsvoll i mange år framover, sier Dæhlie, som siste årene har han reist langt for å satse på ulike prosjekter. Deriblant i Åre- og Östersund-området i Sverige.

- Jeg har sett meg om etter lokale prosjekter, og prosjektene langt av gårde er nå avsluttet. Eidsvoll er etter min mening et veldig flott sted å bo. Problemet har vært at det ikke har vært gjort noe særlig her. Men mange har fått opp øynene for Sundet nå, og jernbanen blir motoren i, sier Dæhlie.

49-åringen tror jernbanen blir en større livsnerve i årene framover.

- For neste generasjon tror jeg jernbanen blir like viktig som den var like etter at den kom. Det er et miljøaspekt også. Jeg tror neste generasjon vil snakke om og kanskje le av at vi kjørte rundt i store SUV-er - ofte alene i bilen. Jeg tror faktisk ikke neste generasjon får lov til det. Derfor blir de som bor ved store kollektivknutepunkt vinnerne. Her kan man for eksempel spasere over brua, sette seg på toget og gå på konserter og restauranter i de store byene noen minutter unna. Et voksende Sundet får også et bedre tilbud når flere folk bor her, sier Dæhlie.

Han jobber tett med arkitekter for å se på muligheter og utnyttelse av alle Sundet-eiendommene.

- Vi ønsker å få ett prosjekt til i gang ganske kjapt. Målet er å presentere et prosjekt til for salg i løpet av året.
På sentrumseiendommene ser han naturligvis for seg fortetting, men Dæhlie ønsker å bidra til å helhetlig botilbud i Sundet.

- Vi må få lov til å bygge ut mot elva, få folk til å gå turer og at det blir offentlige rom med benker og folk. Strandpromenaden har jeg ambisjoner om å få lagt hele veien. Faren min mener fine og gode benker bør være det første kriteriet for alle typer prosjekter. Det ønsket skal jeg etterkomme.

Sti fra Sundet til Minnesund

Han ser for seg at det kan bli en sti fra Sundet til Minnesund - også på sentrumssiden av elva.

- På den måten kan det bli en runde, slik at du kan gå eller sykle på begge sider av Vorma. Vi ønsker også å legge til rette for økt bruk av elva for innbyggerne i form av for eksempel padling med kajakk og soling og bading.

Ordfører John-Erik Vika (Sp) er krystallklar på betydningen av Dæhlies satsing i Sundet.

- Det er slike aktører man trenger i et sentrum. De er med og skaper stor optimisme, sier Vika.

Han mener samtidig det er viktig at Sundet fortsatt skal være den lille perlen langs Vorma.

- Hva vil dette bety for Sundet som handelssentrum?

- Det er akkurat dette som skal til. Det er alfaomega, og dette vi har ventet på. Handelsvirksomheten i sentrum trenger folk som er bosatt her, og ikke bare reiser forbi. Det blir for tilfeldig. Det går mot gode tider framover for handelsstanden. De som bor der nede vil være hjertet i maskineriet.

- Hva tror du om Sundet sin standing om ti år?

- Da finnes det ikke noe finere sted i hele Norge. Sundet vil være Norges vakreste elveby, svarer Eidsvoll-ordføreren.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.