Hittil har alt dreid seg om forsinkelser - og en millionsprekk. Men renseanlegget kan bli banebrytende.

Det er kanskje ikke så rart. Et prosjekt som startet med en anslått prislapp på 129 millioner - og nå ser ut til å ende på 285 millioner kroner - skaper ikke først og fremst overskrifter på grunn av oppbygning, byggestil eller innhold. Ta også med forsinkelsen på to år og det er enkelt å forstå hva som har skapt mest oppmerksomhet. Men det er et faktum at renseanlegget i Bårlidalen skal bli et nullenergianlegg - med økt kapasitet og god renseeffekt. I denne reportasjen kan EUB presentere de første bildene fra innsiden av det nye, oppgraderte og mye omtalte avløpsrenseanlegget.

- Når alt er gjennomført har vi et moderne og teknisk tidsriktig anlegg bygget for framtida, sier rådmann Knut Haugestad.

Prøvedrift minst ut 2016

Det er fagleder prosjektavdeling kommunal drift, Ove Martin Johansen, som står for omvisningen. Mye er ferdig innenfor dørene. Noe gjenstår. Selv om selve sluttdatoen nærmer seg, vil hele 2016 faktisk bli et prøveår.

- Anlegget er nå inne i en prøvedriftsperiode for inntrimming. I denne fasen skal det gjennomføres omfattende kvalitetskontroller. Prøvedriftsperioden vil minst vare ut 2016, sier Haugestad.

det er mye å si om det nye renseanlegget i Bårlidalen. Det er hovedrenseanlegget for Eidsvoll. Vannsiden av renseanlegget er bygget i eksisterende bygningsmasse, mens det er bygget en ny slambehandlingsdel i tilknytning til det gamle.

- Anlegget er bygget med hensyn til kommunens plan om å redusere energiforbruket i forhold til det tidligere kjemiske renseanlegget, sier Ove Martin Johansen.

- Arbeidene som er gjort her omfatter renovering av eksisterende bygg, ombygging av personaldelen, nytt bygg for slambehandling, inkludert biogassanlegg basert på termofil utråtning, samt nytt garasjeanlegg, poengterer Johansen.

Alle maskin- og prosesstekniske installasjoner, varme- og ventilasjonsanlegg, samt elektrotekniske installasjoner og eksisterende SD-anlegg, er også skiftet ut. Renseanlegget blir moderne og skal ha et sterkt fokus på lavt energiforbruk.

LES OGSÅ: Håper å kutte Bårlidalen-regninga med et tosifret antall millioner

Energiproduksjonen løses ved at det produseres biogass som benyttes til produksjon av varme og elektrisk kraft. Eidsvoll kommune har tidligere lovet at det nye renseanlegget skal være helt luktfritt. I tillegg skal det topp moderne anlegget ha en rekke andre fordeler:

Det skal ikke bare rense kloakk, men også produsere energi av gassen fra kloakken.

Både varmen og strømmen som trengs i anlegget skal produseres på området. Overskuddsstrømmen skal selges inn på det offentlige nettet.

Banebrytende på slamutnyttelse

Det nye anlegget skal ha kapasitet til å rense kloakken for 35.000 innbyggere.

Utslippene fra anlegget skal holde badevannskvalitet.

Slammet som produseres i anlegget skal også behandles slik at det er luktfritt når det kjøres ut som jordforbedring i landbruket. Det skjer blant annet gjennom to store tanker der slammet skal varmes opp til 57 grader, og et avvanningsanlegg.

Tørt slam skal kjøres ut til bøndene. På anlegget er det også et eget slamlagringsanlegg. Dette skal brukes i perioder når slammet ikke kan fraktes bort.

EUB har fått informasjon om at renseanlegget i Bårlidalen per i dag er ett av to anlegg i Norge med gassturbin. I så måte er det riktig å si at anlegget er banebrytende med tanke på behandling og utnyttelse av slam.

Kommunen har tidligere for øvrig lovet at den store kostnadssprekken ikke vil føre til noe avgiftssjokk for innbyggerne.

- Endringer i rentenivå i framtida vil selvsagt kunne medføre endring i avgiftsnivå. Eidsvoll kommune kan ikke garantere for rentenivå og dermed avgiftsnivå i framtida, har økonomisjef David Eriksen uttalt tidligere. Han har likevel understreket at det i grunnlaget for dagens avgift er forutsatt et høyere rentenivå enn i dag.

LES OGSÅ: Kommunen brukte over 100.000 kroner på å filme skandaleprosjektet

Håper fortsatt å kutte regningen

- Dette, sammen med at det ikke er budsjettert med inntekter for mottak av slam fra andre kommuner, samt bruk av tidligere avsatt selvkostfond avløp, medfører at det er rom for en kostnadsøkning uten at avgiftene må økes, sier Eriksen.

Rådmann Knut Haugestad sier mange av leverandørene nå har avsluttet arbeidet på anlegget.

- Hvordan går forhandlingene med de ulike leverandørene hvor dere hadde et håp om å få redusert regningen? Har dere kommet til enighet med noen av dem?

- Kommunen skal gå gjennom leverandørenes forslag til sluttfakturaer etter hvert som de kommer inn. Forhandlinger har ikke startet ennå, selv om vi fortløpende har god dialog med firmaene, poengterer Haugestad. Det betyr at det fortsatt gjenstår å se hva totalprisen ender på. Men at det fortsatt vil være en millionsprekk når forhandlingene er over er det uansett ingen tvil om. De fleste er enige om at befolkningen i Eidsvoll får et viktig avløpsløft i Bårlidalen - og snart kan kanskje det stjele mer av oppmerksomheten.

Følg Eidsvoll Ullensaker Blad på Facebook

Renseanlegget i Bårlidalen

  • Eidsvoll kommune har tre renseanlegg: I Feiring, på Minnesund og i Bårlidalen.
  • Renseanlegget i Bårlidalen dekker hele bygda fra Skovseth til Dal og tar også imot og etterbehandler slam fra Feiring og Minnesund.
  • Renseanlegget i Bårlidalen ble bygget i 1979. Anlegget ble bygget for mekanisk/kjemisk rensing basert på etterfellingsprinsippet.
  • Anlegget ble dimensjonert for 25 000 pe. Det ble i 1991 utarbeidet en rehabiliteringsplan for anlegget. Dette arbeidet ble gjennomført i 1993/1994.
  • I 2006 ble oppgradering av renseanlegget i Bårlidalen registrert som sak i det kommunale system.
  • Økning av kapasitet skal dekke forventet behov 30 år fram i tid.
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.