• SKAL BYGGES: Her skal det bygges boliger. Utbyggerne er i ferd med å gjøre ferdig reguleringsplanene, men Ullensaker kommune utsatte tirsdag behandlingen av den første planen.

Da formannskapet i Ullensaker samlet seg til møte tirsdag ettermiddag, ble de alvorlige beskyldningene mot Høyre tatt opp som første sak. Eposten ble ikke lest opp, men referert til under behandlingen. Ifølge varaordfører Willy Kvilten (H) inneholder eposten både uriktige påstander og trusler om at «noen følger med».

– Eposten kommer fra en av interessentene i Jessheim sørøst, og den inneholder en rekke grunnløse påstander, både løgn og usannheter, sa Kvilten.

– Det påstås at representanter i Ullensaker Høyre ikke tenker selv, men blir påvirket sterkt av enkelte medlemmer, sa han.

Eposten er rettet mot ett bestemt medlem i Høyre, som ikke sitter i formannskapet, med Kvilten mener innholdet i eposten er egnet til å trekke hele Ullensaker Høyres troverdighet i tvil.

– Derfor ønsker jeg å ta opp saken i full offentlighet her i formannskapet. Både Karianne Raad Wanggaard og jeg blir trukket inn i dette, fordi vi blir anklaget for ikke å tenke selv. Jeg vil derfor ha en habilitetsdebatt, sa Kvilten.

STARTER GRANSKING

Formannskapet vedtok å sette i gang en uavhengig gransking av påstandene i eposten, om at enkeltmedlemmer i Høyre bruker sin innflytelse til å styrke egne interesser. Granskingen skal foretas av uavhengige personer, og skal skje så raskt som mulig. Konstituert rådmann Erlend Eggum sa i formannskapsmøtet at inhabilitet i utgangspunktet følger personer og ikke politiske partier.

– Habilitet følger enkeltpersoner, men her reises det spørsmål om andre i et et politisk parti kan trekkes med. Det stilles spørsmål om koblinger og om påvirkning. Normalt er det ikke slik at det fører til inhabilitet. Men vi kjenner ikke bakenforliggende forhold i denne saken, og kunnskapen vi sitter med gjør det ikke mulig å vurdere dette her og nå, sa Eggum.

INGEN TVIL OM TROVERDIGHET

Debatten i formannskapet lot det ikke henge igjen tvil om at Høyres to representanter, Willy Kvilten og Karianne Raad Wanggaard, er habile.

– Vi har sittet i formannskapet nå i to år uten at det har vært spørsmål om habiliteten til Høyre. Med min kunnskap til hvordan Høyre har behandlet saker er jeg ikke bekymret for seriøsiteten og habiliteten. Men jeg syns samtidig at denne saken bør løftes opp, sa Holstad. Ståle Lien Hansen (Frp) har forståelse for Høyres syn.

– Men det er samtidig slik at spørsmål om habilitet følger enkeltpersoner og ikke politiske partier. Vi bør kunne behandle saker selv om det kommer slike påstander, sa Hansen.

Lars Egil Berg (Sp) finner ingen grunn til å tvile på troverdigheten til partiet Høyre.

– Jeg ser ingen grunn til å tvile på habiliteten til Høyre. Brevet inneholder også en rekke urimelige påstander. Men jeg forstår at det oppstår en situasjon vi må løse, sa Berg.

Fakta Jessheimmarka

  • Kommunestyret i Ullensaker vedtok i 2015 å tillate boligbygging i de nordlige delene av Jessheimmarka.
  • Formannskapet i Ullensaker skulle tirsdag behandle den første reguleringsplanen for to av utbyggingsområdene. 
  • Mandag kveld fikk kommunen tilsendt en epost med alvorlige beskyldninger mot ett av medlemmene i Høyre. 
  • Formannskapet vedtok derfor å utsette saken.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.