Dette hevder Fornyings- og administrasjonsdepartementet (FAD) i et svar til ESA. Organisasjonen har stilt spørsmål om forbudet kan gjøre det vanskeligere for utenlandske flyselskaper å etablere seg i Norge, ved at det blant annet kan være kostnadskrevende å tilpasse selskapenes bonusprogram.

BILLIGERE
Forbudet har trolig vært avgjørende for at vi har en konkurranse på innenriksrutene som daglig sikrer tusenvis av nordmenn langt billigere flybilletter enn de ellers ville fått, sier fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys.

– Dette bidrar i neste ledd til en mer effektiv konkurranse på rutene fra Norge til utlandet, sier Grande Røys.

– Dermed bidrar forbudet til å ivareta formålet med artikkel 36, sier fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys. Hun mener kostnadene utenlandske selskaper påføres ved å måtte tilpasse sine bonusprogrammer vil være svært begrensede.

STENGE KONKURRENTER
I følge svaret fra departementet kan bonusprogrammer ha en sterk lojalitetsskapende virkning ved at de gir kundene sterke incentiver til å holde seg til ett flyselskap, noe som bidrar til å stenge konkurrenter ute fra markedet.

Dette vil særlig gjelde i Norge, hvor antall flyreiser per innbygger er større enn i de fleste andre land, og hvor bonusprogrammer derfor er mer attraktive og vil føre til en sterkere ”innelåsning” av kundene til ett flyselskap.

Forbudet mot bonus på norske innenriksruter har vært sterkt medvirkende til at et selskap som Norwegian har kunnet overleve i Norge.

Selv om ESA har kommet med en forespørsel til norske myndigheter, har organet ikke åpnet formell prosedyre mot Norge for overtredelse av EØS-avtalen. De er nå i en tidlig informasjonsinnhentingsfase for å se om det er grunnlag for å gå videre. FAD håper svaret er tilstrekkelig til at saken stilles i bero.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.