Vi som har levd ei stund, kjenner ham best som «Dansken». Han kom til Norge allerede i 1951, og mange husker ham både fra kiosken på Dal og fra snackbaren på Råholt.

HJERTEPROBLEMER

Nå er han blitt 89 år gammel og har leilighet på Vilberg bosenter.

Helsa har skrantet i flere tiår på grunn av hjerteproblemer. Han har hatt pacemaker siden slutten av 1960-tallet, men humøret er på topp.

– Jeg har byttet pacemaker flere ganger. Det har vært mange tilfeller der jeg kunne ha sagt farvel og takk, men det har gått bra, sier han med sitt ukuelige pågangsmot.

Etter at han kvittet seg med mange medisiner, er også kreftene kommet tilbake.

MORGENFUGL

Knud Højlund er morgenfugl og vel så det.

– Jeg er oppe mellom klokka halv fire og fire hver morgen. Jeg får ikke sove lenger.

Dagens oppgaver starter med å dele ut Eidsvoll Ullensaker Blad og andre aviser til be­boerne på senteret. Avisene kommer tidlig og legges samlet nede ved hovedinngangen.

– Der tar jeg bunkene og går rundt og legger avisen utenfor døra til dem som skal ha. Jeg er også en tur ute hver dag, og det hender at jeg reiser og besøker svogeren min på Vestvang, forteller han.

MANDAGSBIL

Det er en mørk blå overbygd, elektrisk rullestol som gir Højlund aksjonsradius.

– Men det er en mandagsbil. Nå skal jeg få en ny og bedre, sier han og viser fram ei brosjyre med bilde av et sølvgrått vidunder med større batterikapasitet.

Knud Højlund er jevnlig å se i Eidsvoll sentrum. Der handler han for beboere som trenger noe, og skulle avisen utebli en dag, stikker han innom Eidsvoll Ullensaker Blad og får med seg nødvendige eksemplarer.

– Det er ikke så mange som jeg handler for, bare en tre-fire stykker, sier han beskjedent.

– De fleste har noen pårørende som ordner det beboerne trenger.

UUNNVÆRLIG

Men for dem som trenger hjelp, er Knud tilnærmet uunnværlig. Derfor samler de også inn til en påskjønnelse til ham hver jul.

– Knud representerer en positiv input, alltid blid og hyggelig, sier lederen på bosenteret, Elin Holm.

– Jeg har kjent ham siden han drev pølsebod på Dal. Han hjelper meg med småhandel. Når jeg mangler noe, kan jeg bare banke på døra hans. Han stiller alltid opp. Det er jeg veldig glad for, sier Inger Fjellstad (72).

– Han er så snill, sier 82 år gamle Annie Karin Mortvedt.

– Han leverer avisen hver dag, tidligere handlet han også for meg. Han er jevnlig innom og ser om det er bra med meg. Det er veldig godt å ha ham her, sier hun.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.