Svingene er krappe og har skapt store utfordringer i trafikkbikldet gjennom en årrekke. I det lokale brannvesenet har de lenge vært et tema.

– Vi snakket om det på brannstasjonen i dag. Alle som har bakhjulsdrift sliter i den svingen der. Ser du på doseringen så er den feil vei. Den er dosert mot høyre og går utover i svingen, sier Trygve Føllesdal til EUB.

Torsdag formiddag var uhellet ute igjen. Da gikk en bil rundt og landet på taket i én av de mye omtalte svingene i Eggerskjæringa på riksvei 181, like ved Eidsvoll stasjon. Veibanen var bløt. Tidligere har snø, is og løv også skapt utfordringer for bilistene på den ulykkesutsatte strekningen. Det var i juli Trygve Føllesdal i Øvre Romerike Brann og Redning selv kjørte ut i den samme svingen under utrykning. Han kom uskadd fra uhellet.

– Akkurat begynt å regne

– Bilen jeg kjørte er egentlig en firehjulstrekker, men i og med at det var midt på sommeren sto bare bakhjulsdriften på. Det hadde vært tørt lenge, men hadde akkurat begynt å regne. Svingen har ord på seg for å være historisk feilkonstruert. Med forhjulsdrevet bil merker du nok ikke så mye. Heller ikke med firhjulstrekk. Men har du motorsykkel eller bakhjulsdrevet bil kan det være svært skummelt. Selv hadde jeg neppe mer enn 65 km/t under utrykningen gjennom svingen der, sier Føllesdal.

EUB har kikket i arkivet og funnet en rekke ulykker på strekningen de siste årene:

 • 12. oktober 2017: Bil på taket.
 • Juli 2017: Brannmann kjørte av veien i utrykning.
 • 14. juni 2017: Tre biler i ulykke etter påkjørsel bakfra.
 • 11. juli 2015: MC dro av veien i svingen. Føreren fraktet til sykehus med ambulanse.
 • 6. november 2015: To personer skadet etter ulykke der to biler smalt sammen.

Fem personer til sykehus

 • 24. desember 2012: Tre personer til legevakt etter ulykke.
 • 2. mars 2006: Tre biler involvert i ulykke.
 • 2. mars 2006: Var to biler involvert i ny ulykke på samme sted. Totalt ble fem personer sendt til sykehus.

Vegard Moe i veivesenet sier de kun har registrert to ulykker med personskade på dette stedet de ti siste årene.

– Det var to møteulykker i 2012 med lettere skadde. Kurven er forvarslet med fareskilt og det er skiltet med bakgrunnsmarkering igjennom kurven. Jeg har ikke kjennskap til noen planlagte utbedringer eller andre tiltak i området, sier han.

Brannkonstabel Trygve Føllesdal har kjørt bil i 30 år. Det er første gang han har opplevd et slikt trafikkuhell.

– Det er historier i brannvesenet om at «alle» har kjørt ut i den svingen. Mitt råd til befolkningen er at de bør være ekstra oppmerksomme på hastigheten når de kjører i dette området, spesielt på glatt føre, sier Føllesdal.

– Jeg kjørte bare i 55 km/t. Så gikk bilen rundt

Eva Forsberg Tufte fikk sjokk da bilen plutselig fikk en umotivert sladd og landet på taket. 

Torsdag formiddag kom hun kjørende fra Sundet i en Toyota Hilux med firehjulsdrift. I den krappe svingen i Eggerskjæringa skjedde ulykken.

– Jeg kjørte bare i 55 km/t. Så gikk bilen rundt. Jeg fikk en umotivert sladd på bilen, og trodde ett av dekkene hadde eksplodert. Det skjedde i løpet av noen sekunder, sier Forsberg Tufte. Hun forteller at ferden først gikk over i venstre kjørebane. Da begynte hun å rette opp.

– Antakeligvis rettet jeg opp for mye. Det endte i hvert fall med at jeg gikk rundt og havnet på taket i grøfta på høyre side av veien, sier Forsberg Tufte. Bilen ble totalskadd i ulykken. Forsberg Tufte har ryggsmerter, men håper dette etter hvert vil gå over. Hun har beholdt førerkortet etter ulykken. Det betyr at politiet har vurdert det dit at det ikke er hun selv som har gjort noe galt.

– Hvis dette er en sving det har skjedd en del ulykker bør veimyndighetene se nærmere på den. Selv er jeg sjeleglad for at det ikke kom noen kjørende i motgående kjøreretning da ulykken skjedde. Jeg vil også rette en stor takk til noen Nokas-ansatte og andre som stoppet og hjalp meg. Det er jeg takknemlig for, sier Eva Forsberg Tufte. Det er satt opp skilter som varsler glatt veibane i begge kjøreretninger i det aktuelle området i løpet av de siste dagene.

Fakta

 • En gjennomgang av EUB-arkivet viser at det har skjedd en rekke trafikkulykker gjennom Eggerskjæringa på riksvei 181 i Eidsvoll de siste årene.
 • Nå er det satt opp skilter med varsel om glatt veibane i begge kjøreretninger.
 • Det er 60-sone på den aktuelle strekningen.
 • Regn, løv, oljesøl, is og snø kan være blant årsakene til at det ofte skjer ulykker der. Noen peker også på svingdoseringen.
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
 • Slette kommentaren din
 • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.