– Dessverre er det veldig mange som ikke respekterer bålforbudet i det hele tatt. Det bekymrer oss, sier Terje Foss, avdelingssjef for beredskap i Øvre Romerike brann og redning.

Uvitenhet

Brannvesenet har vært ute på hendelser hvor folk har brent bål, og oppsøkt bålplasser og tatt engangsgrillene til folk.

– Vi oppfatter det sånn at de aller fleste er uvitende, og at det ikke er noe vond mening bak, men mange branner starter uten at noen gjør det med vilje, sier Foss.

Han forteller om en episode i helgen hvor brannvesenet hadde rykket ut på en telefon fra en bekymret beboer.

– Det var noen utenlandske turister som hadde tent bål, og som hadde propan, sier Foss.

– Nå er det alvor

Forbudet som gjelder nå, er det strengeste på mange år, og brannvesenet sier at de ikke legger ned forbud for å gjøre jobben enklere for seg selv.

Foss og resten av brannvesenet er bekymret for at det kan gå med liv, hvis folk ikke er forsiktige nok.

– Vi er langt forbi der hvor vi er redd for at et lite område skal brenne ned. Nå er det alvor, sier Foss.

Han sier at i verste fall kan folk bli fanget av røyk og brann i skogen. En skoleklasse eller en barnehage som er ute i skogen kan bli omringet av brann på rekordtid.

– Det verste som kan skje er at det går med barn, sier Foss.

Vurderer anmeldelse

Øvre Romerike brann og redning vurderer nå å anmelde dem som ikke overholder forbudet.

– Vi er nær ved å begynne å anmelde, men vi ønsker jo ikke den rollen. Vi vil ikke at folk skal være redd for oss, men redd for brann, forklarer Foss.

Politiet på sin side bruker skjønn, men sier at anmeldelser som havner hos dem, vil bli etterforsket.

– Anmeldelser blir behandla på vanlig måte så lenge det er mulig å etterforske. Når det er så stor fare som nå, så bør vi reagere på det. Man kan få bøter, sier Håvard Bue, seksjonssjef ved nærpoliti i Eidsvoll.

Skogsarbeid

Brannvesenet har jevnlig dialog med dem som jobber i skauen. Mathiesen Eidsvold Værk tenker ekstra mye på skogbrann i disse dager. 

Å jobbe i skauen med store maskiner kan medføre en ekstra risiko, nå som det er så tørt. 

– Selvfølgelig tenker vi ekstra på det nå. Men det er ikke så tørt i våre skoger, som det er mange andre steder. Vi ligger litt høyere, forklarer Håken Eric Mathiesen. 

Brannvesenet sier til EUB at de inntil videre ikke har innført noen restriksjoner for dem som arbeider i skauen.

– Det er noe vi vurderer time for time, som alt annet, sier Terje Foss i ØBR. 

Brannvesenet har vært ute og varslet aktører som Mathiesen Eidsvold Værk, og andre som jobber ute i skauen. 

– Vi har fått varsler fra det lokale brannvesenet, og prøver å henstille til andre brukere av skogen til å ta hensyn, sier Tron Erik Hovind, daglig leder i Mathiesen Eidsvold Værk. 

Fakta

  • Øvre Romerike brann og redning (ØRB) har innført totalforbud mot all bruk av åpen ild i eller i nærheten av skog og mark til i alle kommuner på Øvre Romerike fra søndag 20. mai.
  • Det er også forbudt å bruke faste bål- og grillplasser og engangsgriller.
  • Tillatelser til brenning som allerede er gitt inndras inntil videre.
  • Totalforbudet gjelder for alle kommunene i Øvre Romerike, altså Eidsvoll, Hurdal, Nannestad, Ullensaker, Gjerdrum og Nes.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.