I disse dager renner det inn med skademeldinger til forsikringsselskapene etter en hektisk innspurt før jul.

– Det er absolutt ingen myte at jula er den store bulkehøytiden, bekrefter Sigmund Clementz, kommunikasjonsrådgiver i forsikringsselskapet If.

Han sier at det aldri slår feil: Hvert eneste år blir enten 22. eller 23. desember den store bulkedagen. Hvilken av dagene som er verst er imidlertid vanskelig å forutse, men at det blir en av dem er helt sikkert.

VÆR OG ÅPNINGSTIDER

– Det er veldig mye småbulking disse dagene, sier Sigmund Clementz.

Og du kan helt sikkert se for deg hvorfor: Rett før den store høytiden setter inn, tar mange til veiene for å gjøre de siste, desperate innkjøpene.

– Det er mange som reiser ut for å kjøpe mat, drikke og de siste julegavene 22. og 23. desember. Da er det mange som kjører rundt på trange parkeringsplasser og i parkeringshus, sier Sigmund Clementz.

– Da er forholdene lagt til rette for små og større uhell, sier han.

UNGENE I BAKSETET

I tillegg til stappfulle og trange parkeringshus har gjerne folk barna i baksetet og kanskje kona eller svigermor i forsetet. Ungene maser, og svigermor har gode råd.

– Det er kanskje satt på spissen, men det viser seg at det er helt vanlig med varianter over dette scenarioet. Stressnivået er høyt, sier Clementz.

– I tillegg har man kanskje bilen full av poser, som sperrer for utsikten. Da er det enkelt å se for seg at det kan gå galt, sier han.

DÅRLIG VÆR

Forsikringsselskapet har statistikk på at dersom forretningene er åpne lenge utover kvelden, øker antall episoder. Dersom i tillegg været er dårlig, med snø og glatte veier, er det enda større mulighet for at det går galt.

– Men jeg har et godt råd, sier Sigmund Clementz.

– Pust ut. Husk at det er jul og at det skal være koselig. En småbulk i bilen er ikke verdens undergang, du har forsikring, og bulken blir fikset, sier han.

Sju gode råd

  • Vær forsiktig og behold roen
  • Velg et tidspunkt da mange er inne. Se på TV-programmet om det er noe som trekker mange seere.
  • Jo nærmere du kommer stengetid, dess færre er det ute
  • Det er smart å parkere litt unna inngangsdøra. Ved døra er det trangt.
  • Rygg bilen inn på plass. Da er det lettere å kjøre rett ut etterpå.
  • Finn en bred nok P-plass.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.