Den siste tiden har vi gjennom flere oppslag og leserinnlegg i EUB kunnet lese om omlegging av bussrutene i Hurdal. Ordfører Runar Bålsrud har i ulike medier stått fram og uttrykt stolthet og glede over at hurdølingene fra høsten av vil få et enestående godt busstilbud. Det som ikke kommer så tydelig fram, er at store deler av Hurdals befolkning faktisk mister et godt kollektivtilbud.

For oss som bor i Rustad oppleves omleggingen av bussrutene fra vestsiden av sjøen til østsiden som svært drastisk. Alle eksisterende avganger med unntak av skolerutene blir fjernet.

Omleggingen skal være et resultat av en spørreundersøkelse foretatt i fjor høst. Funn i undersøkelsen er oppsummert i siste utgave av «Gul info» – Informasjon til innbyggerne i Hurdal. Ingen kan være uenig i at et rutetilbud på østsiden til Eidsvoll Verk vil være et godt tilbud for mange, men gikk det fram av undersøkelsen at rutene på vestsiden ville nedlegges?

Bussrutene på vestsiden er viktig for pendlere til Gardermoen, Jessheim og Oslo, både fra Rustad, Sandsnesseter og Steinsgård. Betydelig industrivirksomhet er for tiden under oppbygging i Moreppen, potensielle arbeidsplasser for hele Hurdal. Uten bussruter på vestsiden vil det så å si bli umulig å benytte kollektivtransport til disse arbeidsplassene.

Nedleggingen av busstilbudet er svært alvorlig, ikke minst for unge og eldre som ikke kan kjøre bil. Sistnevnte er avhengig av buss for å komme seg til lege, tannlege, fysioterapi, frisør, post/bank, sosiale sammenkomster i bygda eller for å utrette ærend i kommuneadministrasjonen. Man ønsker vel ikke å hindre hurdølinger i å bruke tjenester i egen kommune? Hvordan tenker man seg at dette skal kunne løses?

Ordføreren viser til skolerutene og servicebuss for oss på vestsiden. Som alle vet, går ikke skolebussen i ferier og på skolens fridager og kan på ingen måte erstatte eksisterende tilbud. Ordningen med servicebuss er et svært godt tilbud, som mange eldre benytter seg av for å komme seg til Eidsvoll/Råholt. Denne ordningen er også omtalt i «Gul info» hvor det opplyses at dette skal bli et daglig tilbud. Mandag, onsdag og torsdag fra Hurdal Torg til Eidsvoll Verk. Det sies ikke noe om disse bussene skal gå på øst- eller vestsiden. Tirsdag og fredag kjøres bestillingstransport som «gir reisende fra Skrukkelia og Erikstellet et tilbud». Rustad er ikke nevnt! Er vi utelukket også fra dette tilbudet?

Rustad er et levende grendesamfunn i vekst, og kommunens eneste kommunale barnehage ligger her. Unge familier flytter hit, og i dag har grenda ca. 60 barn og unge under 18 år. For noen år siden ble det klargjort til byggefelt nord for Rustad bedehus, – fantastisk beliggende tomter ned mot Hurdalsjøen. Men det stoppet opp, «sentrum» må utvikles først. Ved flere anledninger har vi hørt ordføreren uttale at det skal satses på Rustad etter hvert. Nedleggingen av busstilbudet vitner ikke akkurat om vilje til satsing!

For oss som bor i Rustad er det opprørende, og ikke så lite provoserende, å høre snakk om «bærekraft» og «forutsigbarhet» når begrepene så tydelig ikke omfatter oss. Blir vi i det hele tatt regnet som hurdølinger?

Etter hva vi forstår, skal kommunens dialog med Ruter fortsette. Endelig ruteplan er ikke klar, ifølge ordføreren. Godt! Da er det fremdeles en mulighet for politikerne til å framforhandle et godt kollektivtilbud til hele bygda!

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.