• KULTURLANDSKAP: Jøndalsvangen har vært seter fra 1600-tallet. Audun Knutsen (t.v.) og Stein Benstuen sitter på ei av de mange steinrøysene som er kommet fram i dagen i forbindelse med avskogingen. I bakgrunnen ligger Eidsvoll Almennings hytte.

Området, som ligger på Jøndalsvangen, ved vegen mot Utsjøen, er avskoget og gjerdet inn med sauenetting. Én kilometer netting har gått med. På toppen av gjerdet og på bakken utenfor dette skal det monteres strømgjerde.

SETTER PÅ STRØM

– Tanken bak er at vi skal samle inn så mange sauer som mulig under et ulveangrep, plassere dem inne i beredskapsområdet og sette på strømmen, forklarer Audun Knutsen som er leder av sankelaget i Eidsvoll.

– Til vanlig skal området stå åpent og uten strøm, legger han til.

SAMARBEIDSPROSJEKT

Initiativet til det inngjerdede beiteområdet ble tatt av lederen i Eidsvoll sau og geit, Stein Bentstuen, med oppbacking av de andre sauebøndene.

– Men vi er ikke alene, forklarer Bentstuen.

– Beredskapsområdet er kommet i stand gjennom et samarbeid med Fylkesmannen, Mattilsynet, kommunen og grunneieren, Eidsvoll Almenning. som har hogd skogen på området.

– Fylkesmannen ser på dette som et forebyggende, konfliktdempende tiltak og har bidratt økonomisk, forklarer Knutsen

ALLMENNINGENS OMRÅDE

– Beitingen er så viktig at vi gjerne vil bidra. Dessuten er det mange kulturminner i området som det er viktig å ta vare på, påpeker allmenningsbestyrer Kari Hägg.

– Timingen var bra. Skogen var hogstmoden, sier hun.

Allmenninga har fått økonomisk kompensasjon fra Fylkesmannen fordi man ikke kan plante til området igjen.

STORE TAP

Beredskapsbeitet ligger i et område som har vært plaget av ulveangrep både i 2014, 2015 og 2016. På disse tre årene ble 550 sauer drept eller dødelig skadet av ulv på østsida i Eidsvoll.

I år er det om lag 500 sauer som sokner til den nye innhegningen.

– REDDER DYR

– Dette tiltaket redder liv. fastslår Audun Knutsen.

Han anslår at beredskapsområdet er stort nok til at 300 sauer kan beite der i ei uke.

– Området skal være kun være en redning mens ulven befinner seg i området. Etterpå vil vi slippe sauene ut igjen, forklarer han.

– Blir dette tiltaket vellykket, kan det bli aktuelt med flere slike inngjerdede beiteområder, blant annet rundt Dorrsvangen og nordre deler av Eidsvolls østside som også har vært plaget med ulveangrep, sier han.

Gammel setergrend

Jøndalsvangen er et gammelt kulturlandskap som nå er blitt åpnet igjen takket være avskogingen.

Området var ei av de største setergrendene i Eidsvoll.

– Her var det setrer for seks bruk, forklarer Audun Knutsen.

– Steingjerder og steinrøyser ligger over hele området, og en representant for fylkeskommunen anslår at de eldste steingjerdene er fra 1600-tallet.

Strid om seterretten førte til at området på 1750-tallet ble skyldsatt under navnet Pigeborg.

Det nye nettinggjerdet er satt opp der gjerdet rundt setergrenda opprinnelig sto.

På 1850-tallet ble fire av setrene gjort om til husmannsplasser og fikk fast bosetting. Helt til omkring 1930 bodde det folk på Jøndalsvangen.

Eidsvoll Almenning eier området og har bygd ny, stor hytte på setervangen. Denne leies i dag ut til Eidsvoll og Hurdal Røde Kors.

FAKTA OM JØDALSVANGEN

* Setergrend ved skogsbilvegen fra Jonsbråten i Gullverket til Utsjøen.

* Seterdrift fra 1600-tallet til midt på 1850-tallet.

* Fire gårder på Jøndal og to på Våler i Eidsvoll hadde seter der.

* Fast bosetting fra 1850-tallet til 1930-tallet.

* Dagens eier: Eidsvoll Almenning.

* Bebyggelse: Stor hytte, et mindre uthus og en gammel stall.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.