I to uker varer vedlikeholdsøvelsen i regi av Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO), der såkalt mobiliserbart vernepliktig personell, nå er kalt inn til repetisjonsøvelse for å gjøre vedlikehold på Forsvarets materiell.

— Jeg synes det har vært godt å komme ut og gjøre noe annet, sier Fredriksen, som til daglig er å finne på Coop Hammerås i Eidsvoll.

Han er én av totalt ni som nå er innkvartert på Sessvollmoen leir og bidrar til å sette selve grunnmuren i Forsvaret tilbake i stand.

Tilbake i uniformen

Ikke siden han avtjente verneplikten i 2010 har Fredriksen vært kledd opp i grønt. Under disse to ukene har han vært på skytebanen, trent på førstehjelp og utført brannvern. Mesteparten av tiden går med til å skru.

— Forsvarets materiell må være i orden. Skulle det bli et behov for det, må det jo fungere som det skal, påpeker Fredriksen.

Forsvaret har lagt ned mye arbeid i å finne det rette personellet til denne øvelsen. Alle som deltar må ha fagbrev. Mange fikk også mekanisk utdannelse da de var inne til førstegangstjeneste.

— Nå gjenbruker vi den kompetansen Forsvaret har bygget opp, isteden for at den skal forsvinne ut av systemene våre. Det er god utnyttelse av skattebetalernes penger, forklarer øvingsleder Leif Otto Strand, oberst i FLO.

De vernepliktige jobber sammen med fast tilsatte ved verkstedene, som også vil forestå nødvendig opplæring og veiledning.

– En øvet og trent mobiliseringsstyrke bidrar til at Forsvarets verksteder kan styrkes betraktelig i en krise eller krig, sier Strand

Materiellet som skal settes i stand er Hæren, Heimevernet og FLO sine kjøretøy, utstyr og våpensystemer som er lagret i fredstid og en del av komplett organisasjonsplan (KOP).

I tillegg kommer kjøretøy og materiell til Vertslandsstøttebataljonen som skal yte støtte til allierte som kommer til Norge i en eventuell krise eller krig.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.