I fem år skal Morten Ruud seile jorda rundt og realisere den store drømmen: Å få storfisker på flere hundre kilo på kroken. Valget tok han da han holdt på å drukne for tre år siden.

LEVER BARE EN GANG

- I mitt hode lever vi bare én gang, tida går fort og det er ikke penger man blir lykkelig av, sier Morten Ruud og smiler. Han er klar for tidenes fiskeekspedisjon. Startskuddet går i februar neste år, og fram til 2021 skal eidsvollingen seile verden rundt i seilskuta «Offshore Hunter». Sønnen Emil, kompisen Petter Baarstad (også fra Eidsvoll) og én svenske blir med på deler av turen. Men foreløpig er det bare Morten som blir borte i fem år. Her hjemme har han solgt seg ut av firmaet, sagt opp jobben, leid ut leiligheten og gått ut av et godt samboerforhold.

Planlagt i tre-fire år

- Planleggingen har pågått i tre-fire år, men drømmen om å gjøre dette har vært der store deler av livet. Jeg har alltid vært eventyrlysten, og fiske har betydd mye for meg siden jeg var sju-åtte år. Jeg forlater to barn og et veldig bra samboerskap her hjemme. Det er det verste med denne turen. Men jeg satser på å komme hjem til jul, i hvert fall de to første årene, sier Morten rett fra hjertet.

Mens de fleste av oss prøver å få laks eller ørret på kroken, er det marlin og tunfisk som gjelder for Morten. Og la det være sagt med en gang: Jo større de er, desto bedre blir adrenalinkicket om bord.

Veier flere hundre kilo

- Følelsen du får når store tunfisker eller marlin biter på, er nesten ubeskrivelig. En stor Blue Marlin suser av gårde med snøret og kan i løpet av sekunder være 600-700 meter unna båten. Så kan du se den hopper opp i lufta og kjemper for å komme seg løs. Det er helt enorme krefter som er i sving. En ørret har en toppfart på 12-13 km/t. Blue Marlin er målt til 80 og wahoo 119, sier Morten Ruud.

Størrelsen på fisken er også en betydelig forskjell fra det vi kjenner fra lokale ferskvann. Fiskene Ruud og de andre jakter veier flere hundre kilo. Men de skal aldri om bord i båten. Det er mye av poenget. Så lenge fiskerne får kontakt med den seks-sju meter lange fortommen regnes fisken som fanget. Da slippes den raskest mulig ut igjen.

SPESIALBYGD SEILBÅT

- Vi kommer til å reise verden rundt, oppsøke kjente fiskesteder og forsøke å finne noen skjulte skatter. Reisen blir lagt opp etter der det er fiskesesong. Det er jo mye av spenningen. Hva det er mulig å få på kroken, sier Morten.

Seilbåten er spesialbygd til formålet, og om bord vil det hele tiden være et team som jobber mot det samme målet: Å lande flest mulig storfisk.

ET HELT LAG JOBBER FOR FANGST

- Det er kanskje den største forskjellen fra slik vi kjenner vanlig fiske her hjemme i Norge. Der vil et helt lag jobbe for hverandre. Kapteinen styrer båten mot der det er fisk, og hjelper hele tiden til med å legge seg riktig på vannet for å lykkes med å få de inn. Så har du én eller to hjelpegutter som bistår fiskeren tett.

Som hjelpegutt nytter det ikke å sove på vakt. Disse fisketypene er enormt sterke, og flere er blitt alvorlig skadet i møter med dem tidligere.

- De gjør alt de kan for å komme seg løs, og det gjelder å holde fortommen med hansker riktig. Hvis ikke kan du få kuttskader. Flere er også blitt dratt over bord.

300.000 i årlig budsjett

Han har kommet tilbake fra en seks uker lang prøveseilas fra Hellas til Kanariøyene. Planleggingen er alfaomega for turen. Førstehjelpskurs. Sysaker. Satellittelefon. GPS. Teknisk kunnskap. Verktøy.

- Selv om reiseruten planlegges nøye er det mye som kan skje underveis. Og ofte vil båten være langt unna redningspersonell og andre som kan bistå. Derfor er det viktig at vi har med oss alt av nødvendig utstyr, Vi må i stor grad være selvhjelpende. Jeg får si som Roald Amundsen: Forskjellen på flaks og uflaks er forskjellen på god og dårlig planlegging, sier Morten.

- Hvordan har du råd til dette?

- Budsjettet er på cirka 300.000 kroner årlig for besetningen om bord. Jeg har spart opp en del midler som jeg vil tære på. Vi satser også på å leve økonomisk. Dette skal ikke bli noen dyr tur, sier Ruud.

Holdt på å drukne i Eidsvollhallen

I januar fylte han 50 år. For Morten har det vært viktig å gjennomføre ekspedisjonen før det kan være for seint.

- Ideelt sett burde jeg kanskje ventet til jeg var pensjonist, men denne typen fiske er svært fysisk og jeg vil gjøre det mens jeg fortsatt har helsa til det.

Han har heller ikke glemt den tankefulle opplevelsen han hadde i Eidsvollhallen for tre år siden. Ruud var, som så mange ganger før, i gang med å holde pusten under vann. Han hadde lært en svømmeteknikk, og alt virket normalt. Plutselig ble det helt svart. I flere minutter mistet han bevisstheten. Heldigvis reagerte Knut Skyttersæter i nabobanen. Det reddet trolig Mortens liv.

PUSTET IKKE

- Jeg var borte lenge, og pustet ikke for egen maskin før etter åtte-ni minutter. Heldigvis gikk det bra.

- Opplevelsen sitter i?

- Den minte meg om at livet er skjørt, og jeg forsto at drømmer er noe vi må realisere her og nå. Vi vet aldri når det kan være for sent.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.