• PLANER: Bjørn Dæhlie ser for seg boliger og kontorer på ei fylling ut i Vorma.

Mandag presenterte Bjørn Dæhlie sine tanker om utvikling av Skjoldnestangen for politikere og administrasjonen i Eidsvoll.

– Dette er et innspill til områdeplanen om hva som skal skje med Sundet. Det gjelder i hovedsak et prosjekt på min fem mål store tomt sør for kommunens tomt på Skjoldnestangen, sier han.

Tomta til Dæhlie går fra siste del av Sundevja og i en tarm ut i Vorma sør for parkeringsplassen. For å kunne bygge der må den fylles ut hele veien.

ULLENSAKER SA NEI: Dæhlie fikk motbør til utbyggingsplaner

– Mye av sentrum er historisk fylt ut, så det ligger godt til rette for at dagens fylling ved parkeringsplassen strekkes sørover og gjør plass for et sentrumsnært prosjekt, påpeker han.

KOMBINERTE LOKALER

Dæhlie tenker næringslokaler i første etasje, men ikke butikker eller funksjoner som trekker fokus ut av den indre kjernen av sentrum.

– Jeg tenker offentlige funksjoner som eksempelvis en tannlegeklinikk i regi av Akershus fylkeskommune, og kontorer. Og jeg ser for meg en liten marina der båtfolk kan fylle drivstoff. Jeg opplever at det har vært et sterkt ønske over år, understreker han.

FEM ETASJER

– Hvor høyt blir dette?

– Min arkitekt har presentert et prosjekt med tre, fire boligetasjer over en næringsetasje. Siden Skjoldnestangen skal være en offentlig plass bør det ikke være boliger i første etasje, sier Dæhlie som synes stedet er en liten, ikke utnyttet perle.

SATSER STORT I EIDSVOLL: Bjørn Dæhlie og familien åpnet ny Kiwi-butikk

– Dette handler om et område som ligger brakk og bør være en del av Sundets fremtidsplaner. Sundet har begrensninger mot Vorma i vest og bebyggelse i øst, og Eidsvoll Brygge i nord.

– Hva var responsen i møtet med kommunen?

– Jeg opplevde den positiv, for det er ikke noe nytt at noen tenker på hva Skjoldnestangen kan brukes til. Jeg har jo sett illustrasjoner med bebyggelse der i den siste sentrumsplanen, sier han.

– Blir dette inkludert i sentrumsplanen som nå er ute på høring?

– Jeg håper det, for den legger jo til rette for utbygging innenfor gjeldende regulering.

– Når kan det skje noe der?

– Reguleringsarbeidet kan starte i høst, så blir det ett år med detaljregulering. Deretter følger en stor jobb med utfylling og ett år med bygging. Så det blir nok fort 2021, sier Dæhlie.

Sikrus, park og brygge

Skjoldnestangen er i høringsutkastet om sentrumsutviklingen regulert til flere formål, som boliger og kontor, lekeplass og badeplass, friområde og park. Dagens parkeringsplass eies av kommunen. 

– De ønsker å benytte sin tomt til sirkus, konserter og andre arrangementer. Området vil ikke romme både bygg, sirkustelt og lekepark som foreslått i planen på grunn av begrensningen på arealet. Sirkustelt og tivoli bør ikke legges over parkområdet da gresset blir ødelagt og lekeplassmøblering blir umulig, skriver arkitekt Vibeke T. Dahle i Romfarer arkitekter AS som et vedlegg til Bjørn Dæhlies innspill. 

Hun har et alternativt forslag til bebyggelse som hun mener ivaretar kommunens ønsker og som gir plass til kulturarrangementer.

– Kommunen har et tannlegesenter som står i fare for å flyttes fra sentrum. Det foreslås en endring av formål til blandet med offentlig og privat tjenesteyting og kontorer i første etasje. Parkering for boliger er gjemt inn i terreng bak næringslokaler nord, for begge bygg. Tiltakshaver ønsker spesielt å tilrettelegge for at lokalene tilfredsstiller krav fra Akershus fylkeskommune vedrørende fremtidig konkurranse og lokaler for ny offentlig tannklinikk i Sundet, skriver hun.

GARASJE

Arkitekten ønsker i samarbeid med kommunen også å se på muligheten for underjordisk garasje i to etasjer, som en kombinasjon av besøksplasser for sentrum og private plasser for boliger. 

– For å kunne finansiere dette ønsker tiltakshaver en økning av byggehøyder fra 13 til 18 meter, skriver hun. 

Om Skjoldnestangen

  • Utvikling av Skjoldnestangen har vært omtalt i mange år.
  • Nå har Bjørn Dæhlie vist sine planer for kommunen, og satser på reguleringsstart til høsten.
  • Han vil bygge ut sin fem mål store tomt som strekker seg på utsiden av dagens parkeringsplass, og det medfører ei stor fylling i Vorma. 
  • Der vil han ha boliger og næringslokaler. 

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.