De er langt under gjennomsnittlig alder for en lokalpolitiker. De skyver andre interesser til side for å være med og styre samfunnet, og de depper ikke selv om de som oftest havner i mindretall.

Eidsvoll Høyres leder, Christoffer Nyborg, og nestleder Maren Winnem har ungdommen og politikken til felles. Men privat er de svært ulike.

Christoffer studerer til lege, er gift og har to barn. Maren droppet ut av videregående skole, er singel og i ordinær jobb.

LES OGSÅ: De yngre har overtatt ledelsen i Eidsvoll Høyre

PLANLEGGEREN

- Jeg gikk inn i Høyre etter 22. juli 2011. Da meldte jo «alle» seg inn i et eller annet ungdomsparti, og for meg var Unge Høyre naturlig, sier 20 år gamle Maren Winnem.

Nå bekler hun seks politiske verv på kommune- og fylkesnivå.

- Jeg jobber med politikk 20-30 timer i uka, forteller hun.

- Det er en kabal å få tida til å strekke til når jeg arbeider fullt ved siden av. Men jeg har en fantastisk arbeidsgiver, og mener jeg er flink til å planlegge, sier hun.

- Jeg har allerede plottet inn alle møtedagene i 2017. Jeg har venninner som synes det er kjipt, men jeg vet hvilke helger jeg kan «ut å seile», som hun sier.

TATOVERINGSKUNST

På den ene underarmen og den motsatte skuldra lyser det i fargerike tatoveringer. Om det er flere, vet jeg ikke.

Tatoveringene har sitt opphav i ei mer rabulistisk ungdomstid.

- Jeg ville gjøre noe som jeg ikke fikk lov til hjemme. Derfor tok jeg en tatovering under en skoletur til Tyskland. Etterpå syntes jeg den var så fin at jeg tok flere. Det er en type kunst - jeg har dem i stedet for smykker, sier Maren Winnem.

HJERTESAKER

Hennes hjertesaker i politikken er helse, omsorg og skole.

- Psykiske og fysiske lidelser må bli ett hundre prosent likestilt. Vi må få åpenhet og holdningsendringer, sier hun som selv har fortalte på nettet om sin mor som har slitt, men som nå får offentlig skryt for den jobben hun utfører.

- Utdanning er også viktig. Det har gått bra med meg, men det er ikke slik med alle som dropper ut av skolen, sier hun.

Maren Winnem er yngst i kommunestyregruppa til Høyre. Eldstemann, Jens E. Aalborg, er 65 år eldre.

- Aldersforskjellen bare beriker engasjementet. Vi har ei fantastisk parti­gruppe som backer hverandre opp, sier Winnem.

LES OGSÅ: Ung folkevalgt ble de eldres talsperson

BLE FAR OG POLITIKER

Christoffer Nyborg meldte seg inn i Høyre da han ble far for første gang i 2014.

- Jeg syntes det var naturlig for meg som far å ta ansvar i samfunnet og for mine barns framtid, sier han.

Når han på samme tid jobber, studerer og forsker og er familiefar med kone og to små barn, blir det ikke mye tid til å dyrke personlige interesser utenom politikken. Men Christoffer har ei mer fysisk aktiv fortid som folkehøgskolelærer med ski og surfing som hovedfag. Dessuten har han gått på bibelskole.

- Jeg er personlig kristen, men KrF var ikke noe naturlig valg for meg. Jeg ønsket et parti som tar ansvar for hele mennesket og hele politikken. Jeg sverger til fri konkurranse, også innen religion. Jeg tror min gud står seg godt i den konkurransen, sier han.

BUDSJETTHJERNEN

Christoffer Nyborg er opptatt av helheten i politikken og er hjernen bak budsjettforlaget til Høyre. Først fikk partiet skryt for sin åpenhet i den økonomiske prosessen. Så fikk de pepper for å være uansvarlige og lite konkrete. Men det rokker ikke ved entusiasmen hos de to unge lederne i partiet.

- Rådmannen har gjort en god jobb og brakt økonomien på rett kjøl. Også for neste år er det lagt inn kostnadskutt, men det må ikke stoppe der. Effektivisering er en kontinuerlig prosess. Derfor la vi inn forslag om én prosents kutt i driftsutgiftene for hvert år framover. Men vi har også lagt inn kostnadsøkninger der vi mener de kommer. Det vi mener er feil med budsjettet, er at deler av de økte utgiftene er tatt med for årene framover, mens inntektsøkningene ikke er tatt med. Vi bygger for vekst, men budsjetterer som om den ikke kommer. Totalbildet for de kommende årene blir ensidig negativt, og det er utrolig synd å bruke tallene i handlingsplanen som grunnlag for å innføre eiendomsskatt. Nå ønsker vi oss en annen budsjettprosess der politikerne kommer tidligere med slik at det blir et samspill mellom administrasjonen og de folkevalgte hele vegen - og ingen eiendomsskatt, sier Christoffer Nyborg.

Alle er ikke enige om alt

I formannskapet fikk ikke Høyre en gang med seg de andre borgerlige partiene på sitt budsjettforslag.

- Det må da være ganske deprimerende å bli nedstemt hele tida?

- Vi blir nedstemt på en god del, men ikke på alt. Vi har også fått gjennomslag for en god del, sier de to unge Høyre-representantene om lister opp saken som ernæring på helsetunet, riving av Råholt barnehage og innføringen av en helse- og omsorgsplan.

- Alle i Høyre er heller ikke enige om alt hele tida. Men vi tar opp sakene og diskuterer. De fleste gangene blir vi enige innad, og etter neste valg håper vi å komme i posisjon til å få gjennomslag for mye mer av vår politikk, sier de to unge lokalpolitikerne med forventninger i øynene.

MAREN WINNEM: - Jeg ønsker veldig å bli her, og da må det skje noe

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.