- Da jeg tok en eksamen på Jessheim videregående skole her om dagen, møtte jeg to gamle lærere. De lurte på om jeg også skulle gå på befalsskolen. Magnus skal kanskje det, smiler Sandra.

De gikk i samme klasse på videregående, bor begge på Jessheim, tok rekruttskolen på Madla i Stavanger, er gode venner, 20 år, og ble valgt inn i kommunestyret i Ullensaker ved årets valg. Sandra og Magnus håper også å bli en del av Hovedutvalget for skole og barnehage. Begge ble politisk aktive som 13-åringer, for hvert sitt parti. Sandra Eldevik representerer Frp. Magnus Bengtsson Ap.

- Jeg klagde en del på politikken som ung. Da fikk jeg klar beskjed av moren min om å melde meg inn i et parti. Det er jo det eneste riktige om man vil være med å påvirke. Jeg leste meg opp, og meldte meg inn i AUF, sier Bengtsson.

LES OGSÅ: Her er det 10 år siden Tonje Brenna ble politiker

Viktig med unge i politikken

EUBs gjennomgang av kommunestyrene på Øvre Romerike viser at ti 90-tallsbarn er valgt inn. Halvparten av disse i Ullensaker. Flere unge ved årets valg ble valgt inn etter at de fikk slengere og personstemmer. Se nederst i saken.

- Det er et viktig prinsipp i demokratiet at alle grupper i befolkningen er representert. Det være seg unge, gamle, barnefamilier, kvinner, menn, innvandrere og andre, sier Bengtsson.

- Hva er de viktigste utfordringene for Ullensaker framover?

- Ullensaker er en vekstkommune, og må planlegge for det. Det må være en trygg og god utvikling i forhold til byplanlegging og infrastruktur. Det er også viktig at det er god barnehagedekning, sier Magnus.

Vil bedre helsesøstertilbudet

- Vi vil fortsette utviklingen. Og så vil vi forbedre skolene og helsesøsterordningen der. Da jeg gikk på ungdomsskolen var det flere som trengte hjelp og noen å snakke med, men helsesøstrene var bare på skolen inntil et par dager i uka. Føler du deg dårlig fredag, er det kjedelig å vente helt til onsdag med å treffe helsesøsteren, sier Sandra.

- Gøy å diskutere politikk?

- Vi har egentlig aldri hatt en politisk diskusjon, sier Sandra.

- Der er vi enige om å være uenige, smiler Magnus.

- Er dere spente før starten i politikken?

- Dagen jeg ble valgt inn i kommunestyret var den lykkeligste i livet mitt hittil. Det sier litt om hvor mye politikken betyr for meg, sier Sandra. Magnus nikker.

De følger hverandre gjennom livet - nå også i politikken i flyplasskommunen.

UKLART HVEM SOM BLIR ORDFØRER

Det er fortsatt uavklart hvem som blir den neste ordføreren i Ullensaker.

- Vi er i forhandlinger nå. Jeg håper utfallet av forhandlingene er det beste for folk flest, sier Sandra Kim Eldevik.

Hun er valgt inn i kommunestyret i Ullensaker for Frp. Frp, Høyre og KrF gjennomførte et nytt sonderingsmøte tirsdag kveld. Fortsatt er det usikkert hvem som blir kommunens neste ordfører.

Mange unge ble stemt inn

En gjennomgang EUB har foretatt viser at flere av de yngre politikerne ble stemt inn av velgerne.

I Ullensaker sto Sandra Kim Eldevik på sjetteplass på Frps liste. Hun ble stemt inn i Ullensakers nye kommunestyret som nummer fem.

- Det er et signal om at velgerne ønsker å få inn unge kandidater i kommunestyrene, sier Sandra Kim Eldevik og Magnus Michael Bengtsson.

I Eidsvoll Høyre sto Christoffer Nyborg på 15. plass på lista før valget. Han ble valgt inn i kommunestyret som nummer sju. Svein Gustad-Sanner sto som nummer fem, men ble valgt inn som nummer tre. Disse utgjør kommunestyret i Eidsvoll.

I Ullensaker Ap sto Karen Marie Håkonsen på 19. plass. Hun ble valgt inn som nummer ti.

Lars Kristian Evjebråten er yngstemann i Nannestad kommunestyr.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.