2016 var det beste året for nybilsalg i Norge på 30 år, og det tredje beste i historien. 2017 byr på mange nyheter.

BESKJEDENT MARKED

Småbilmarkedet er ganske beskjedent i Norge, med en markedsandel på vel 10 prosent, samtidig vil det i år komme flere biler som kan finne mange kunder i Norge.

41 år etter at den første Fiesta-utgaven ble lansert, kommer den nå i sin sjuende generasjon. Det er antatt at den kommer hit til sommeren. Den har blitt noe større enn utgaven den erstatter, og innvendig har den fått samme opprydning som andre nyere Ford-modeller.

Citroën starter året med å rulle ut en helt ny C3. Den vil ha en svært lav startpris på 163.000 kroner.

I tillegg kommer Hyundai og Kia med søsknene Picanto og i10, mens Nissan byr på en ny Micra. Suzuki kommer med Ignis, en slags mini-SUV med hybrid drivlinje og en startpris på 199.900.

Kompaktbiler

Kompaktsegmentet står for omtrent en tredel av personbilmarkedet, med Volkswagen Golf som totalt dominerende. Golfen kommer i en oppgradert utgave i løpet av vinteren.

Litt senere i år, på forsommeren, dukker det opp en bil som både kan bli en bestselger og markere et veiskille: Opel Ampera-e. Dette er den første kompakte elbilen med solid rekkevidde, oppgitt til 50 mil, og startprisen er en hundrelapp under 300.000.

- Vi vet vi får mange Ampera-e til Norge når den kommer, men vi vet også at det ikke blir mange nok, sier Bernt G. Jessen, administrerende direktør i Opel Norge.

På vårparten kommer Honda med en ny Civic, samtidig med at Kia lanserer en ny versjon av Rio og Hyundai i30.

Og kanskje kommer Tesla Model 3 innen året er omme.

Familiebiler

BMW ble det tredje største personbilmerket i Norge i 2016, og de starter 2017 med å rulle ut sjuende generasjon av 5-serie.

- Nye BMW 5-serie kombinerer luksusen fra BMW 7-serie med den kjente kjøregleden til BMW 3-serie, sier Marius Tegneby, kommunikasjonsdirektør i BMW Group Norge.

Prisene starter på snaut 500.000 kroner, og serien vil bli tilgjengelig med en rekke forskjellige motorer og drivlinjer. I mars kommer den ladbare hybriden, mens stasjonsvognen kommer i mai.

For første gang beveger Mercedes-Benz seg inn på markedet til Audi A6 Allroad, med E-klasse All-Terrain. Den har to centimeter høyere bakkeklaring enn dagens E-klasse. De robuste detaljene er hentet fra merkets SUV-er. I første omgang kommer Mercedesen med en dieselmotor på 194 hestekrefter.

En av produsentene som har syslet med slike biler i lang tid, er Volvo. I fjor lanserte de V90, til våren kommer denne i Cross Country-utgave, som i likhet med A6 Allroad og E-klasse All-Terrain er en stasjonsvogn med SUV-ambisjoner. Den er ventet til Norge tidlig på våren.

Opels største bil, Insignia, kommer i en helt ny versjon på sensommeren. Den får en mer coupéaktig form enn dagens utgave. Stasjonsvognen kommer til høsten.

Renault holder fortsatt på med flerbruksbiler og lanserer en ny Grand Scenic mot slutten av vinteren, i tillegg kommer Megane som stasjonsvogn på samme tid.

SUV-er

SUV-er er det aller største personbilsegmentet i Norge. Ikke overraskende er det en rekke nye modeller på gang i 2017.

Audi Q5 kommer helt i starten av året.

- Vi har store ambisjoner for den nye Q5'en, som har fått mer innvendig plass, mer teknikk og samtidig redusert vekt. Målet er å selge et firesifret antall Q5 i det norske markedet, sier Harald Edvardsen-Eibak, direktør for Audi i Norge.

CX-5 har vært Mazdas bestselgende modell i Norge siden den kom i 2012, og en ny utgave er ventet til sommeren.

Peugeot ruller i disse dager ut en ny 3008, som nå har gått fra å være en flerbruksbil til en SUV, det samme skjer med 5008 når den kommer til våren.

Alfa Romeo Stelvio kommer på det norske markedet til sommeren og er produsentens første SUV. Den er basert på samme plattform som sedanen Giulia som ble lansert i fjor. Opel er i en lanseringsraptus, og lover to nye SUV-er i løpet av 2017. Crossland X skal være noe større enn Mokka X, og Grandland X er litt større enn det igjen.

Skoda har store forventninger til Kodiaq, som blir deres første større SUV, i tillegg kommer det en helt ny Yeti mot slutten av året.

Den norske Renault-importøren kan bekrefte at de også melder seg på i den litt større SUV-klassen med Koleos i løpet av 2017.

Mini Countryman er ventet i sin andre generasjon, som nå har vokst og skal nå være 430 centimeter lang, mens Land Rover kommer med en langt større bil, Discovery, som deler plattform med Range Rover.

LES OGSÅ: Alle forhandlerne har suksess i Bilbyen på Jessheim

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.