Sola skinner. Det blåser lett i skjerfet til Eva Pedersen. Hun har tatt plass på passasjersetet foran på den nye elsykkelen.
- Hun er eksosrype for en dag, sier aktivitør Anniken Brandt på Pålsejordet bokollektiv.
Der bor 24 aldersdemente menensker. Nå gjør en splitter ny elsykkel at de blir rike på uteopplevelser i hverdagen.
Denne dagen har Celine Westengen og Ida-Therese Strandbakke tatt turen for å sørge for at beboer etter beboer får en verdifull luftetur i nabolaget. De går VG1 i Helse- og oppvekstfag på Eidsvoll videregående skole, og syntes det var så koselig den første dagen at de ringte og spurte om å få en dag til.
LES OGSÅ: Gleder seg til å ta i bruk elsykkelen de fikk i gave

Ansiktene lyser opp

- Det har vært kjempegøy å se hva dette gjør med dem som sitter på. Du ser tydelig at ansiktene deres lyser opp. De smiler og prater. Dette gir mening, sier de.
- Denne uka har det vært to elever her hver dag og syklet, som et ledd i «Livsglede for eldre». 19 av 24 beboere har vært ute. For noen av dem var det lenge, lenge siden de hadde vært ute. De er dårlige til beins, og tilbudet med elsykkelen har derfor vært midt i blinken. Vi ser at dette gir en voldsom glede, sier Brandt.
Beboerne beskriver ikke alltid opplevelser med ord, men ansatte ser hva det gir.

Viktig sier forskningen

- Det er ikke alt som blir sittende igjen som en hukommelse, men vi ser det på ansiktsuttrykkene. Det blir sittende igjen som en god følelse i kroppen et sted, og det er verdifullt. Uten gode opplevelser blir ikke hverdagen noe bra. Øyeblikk er viktige her, og dette er vakkert, sier Brandt.
- Dette var en kjempefin tur. Og så flinke elever fra videregående, sier Arne Kampelien. Han har akkurat vært ute på tur.
LES OGSÅ: Ønsker seg flere elsykler til eldreomsorgen

GLAD

Stortingsrepresentant Tone Wilhelmsen Trøen sitter i helse- og omsorgskomiteen for Høyre. Hun blir oppriktig glad når hun får høre historien.
- Det er veldig positivt å høre at de gir beboerne mulighet til å komme seg ut på tur. Det finnes massevis av forskning på at det å være i aktivitet bedrer livskvalitet og funksjon for demenspasienter. På sykkeltur får man frisk luft, vind i ansiktet og nye synsinntrykk. Demenspasienter som blir mer aktive, spiser og sover bedre og kan også i noen tilfeller trappe ned på medisiner. Det er med andre ord god sykepleie å legge til rette for slike aktiviteter, sier Wilhelmsen Trøen.
Følg Eidsvoll Ullensaker Blad på Facebook

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.