I Hersjøen finnes en grønn plante ingen vil ha der: Vasspest. Den vokser i store kolonier på sjøbunnen og fortrenger alt annet planteliv. I sin tur betyr det at dyr som lever av det de naturlige plantene gir dem forsvinner. Den truer hele det biologiske mangfoldet i vannet. Planten er ikke helseskadelig, men for livet i sjøen er den fullstendig ødeleggende.

I tillegg vokser den fort og ødelegger badestrendene. Ingen vil bade der vannet er fullt av de grønne, lange plantene.

Les også: Ljøgodttjern gror igjen

INGEN TILTAK FUNGERER

Det verste av alt: Det finnes ingen tiltak som fjerner vasspesten, bortsett fra ett: Unngå å spre den videre.

- Problemet er at denne planten sprer seg veldig hurtig, sier Helge Bjørn Pedersen. Han er prosjektleder i Vannområdet Hurdalssjøen og Vorma, et interkommunalt prosjekt som arbeider for å kartlegge vannkvaliteten og sørge for at kommunene følger regelverket.

- Det går ikke an å fjerne planten fysisk. Det som skjer da er at små plantebiter blir revet løs og slor rot andre steder. Dermed blir problemet større og ikke mindre, sier Pedersen.

Les også: Umulig å gjøre noe med fiskedød

KJEMI VIRKER IKKE

Vasspesten er også så motstandsdyktig at den ikke lar seg påvirke av kjemiske midler. Det er blitt forsøkt ulike midler, uten at det hjelper.

- Det er en plante som ødelegger mye, og som det er utrolig vanskelig å bli kvitt. Dermed har vi egentlig bare en løsning, sier Helge Bjør Pedersen.

SPREDNING ER FORBUD

Løsningen er å si høyt og tydelig at det ikke er lov å spre vasspesten.

- En bitte liten bit er nok. Hvis du for eksempel er ute i kano for å fiske er det veldig viktig å passe på at utstyret er rengjort og tørket før man reiser videre til et nytt vann. Dersom det du har en bitte liten bit med pest i båten din, og setter den ut i et friskt vann, vil du spre pesten dit. Det må vi unngå. Alle må passe på at de ikke tar med seg planten videre, sier han.

Les også: <URL destination="http://www.eub.no/nyheter/idylliske-hersjoen-ligger-pa-vent">Tomtene ved Hersjøen ligger på vent

INNFØRT FRA USA

Vasspesten ble innført fra USA på 80-tallet. Da ble den solgt for bruk i akvarier, der den gjorde seg godt fordi den ikke trenge noe særlig oppmerksomhet. Den levde sitt eget liv.

- Det er lett å forstå at den var populær som akvarieplante. Den krever ingen ting, sier Helge Bjørn Pedersen.

Men planten ble spredd til naturen, og man fant fort ut at den var totalt ødeleggende.

- Da ble den forbudt i Norge. Men da var det allerede for sent. Den spredde seg til flere vassdrag, sier Pedersen.

Vasspesten har spredd seg til hele Østlandet, og det er særlig fiskeredskaper som er farlig.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.