Eidsvoll kommune bygger ut åtte senger ved Vilberg helsetun. Politikerne har som mål å være «selvforsynt» på området. I dag leies 22 sykehjemsplasser i private sykehjem.
Vilberg helsetun bygges i disse dager ut for å gi plass til en utvidet legevakt. I den forbindelse bygges også selve helsetunet ut slik at det får åtte nye sykehjemsplasser. Det er langt fra tilstrekkelig om kommunen skal nå målet sitt om ikke å leie i private sykehjem.
I dag leier kommunen 14 faste plasser og sju korttidsplasser. Alle er leid av private Incita - enten på Bøn eller Valstad. I tillegg kommer en korttidsplass på et privat sykehjem i Jevnaker.
LES OGSÅ: Livet på Vilberg helsetun

KOSTER DET SAMME

Prisen for en privat sykehjemsplass koster omtrent det samme som en kommunal - rundt 2.500 kroner per døgn.
I private sykehjem koster en korttids-/avlastningsplass 2.563 kroner per døgn, en langtidsplass koster 2.284 kroner, mens en forsterket plass koster 2.994 kroner.
Tall fra 2014 viser at en plass i kommunes eget sykehjem i snitt for alle typer plasser lå på 2.255 kroner, mens Kostra-tallet er noe høyere: 2.610 kroner.
Kommunen sparer med andre ord ikke noe på å ha eldre i eget helsetun.
LES OGSÅ: Slik blir sykehjemmet

59 MILLIONER

Byggeprosjektet på Vilberg har en kostnadsramme på totalt 59 millioner kroner, hvorav 13 millioner er tilskudd fra Husbanken. Målet er å ta i bruk både sykehjemsplassene og den utvidede legevakt om et snaut år.
- Det er tegnet inn og planlagt ytterligere bygging av 16 plasser, men dette er foreløpig verken vedtatt eller finansiert, sier assisterende rådmann i Eidsvoll kommune, Marte Hoel.
Det er flere faktorer til at helsetunet ikke blir utvidet med mer enn åtte senger - ideologi, økonomi og framtidig behov.
Det var nåværende varaordfører, Einar Madsen, som var ordfører da vedtaket om utbygging ble fattet.
- Kommunen leier i dag 22 private plasser. Hvorfor bygges ikke flere kommunale når det først bygges ut, Madsen?
- Behovet for plasser går opp og ned. Noen ganger har vi behov for ti, noen ganger flere. Vi har flere sykehjemsplasser, i dag 130, per eldre enn mange andre kommuner, men behovet i Eidsvoll er større. Eidsvoll bygger opp hjemmesykepleien slik at folk skal kan bo lenger hjemme. Mange ønsker også det. Ny teknologi skal tas i bruk for å gjøre dette mulig.
Madsen sier at størrelsen på utbyggingen også er økonomiavhengig.
- Plassen i et privat sykehjem koster ikke mer enn i kommunes eget sykehjem. Hvorfor ikke leie framfor å eie?
- Jeg mener det likevel er billigere å bruke kommunens eget sykehjem. Mange har behov for spesialtjenester, og det koster ekstra i private sykehjem. Jeg mener at det er bedre på lang sikt at kommunen tar ansvar for sine gamle selv. Men jeg har overhodet ikke noe å utsette på de private plassene vi leier, tvert om.
- Er dette også basert på ideologi, Madsen?
- Ja, det også. Flertallet i Ap ønsker å ha kontroll over eldreomsorgen i eget hus, svarer den tidligere ordføreren.
LES OGSÅ: Ikke bare oppbevaring

ÅTTE ER EN START

- Det er planlagt flere plasser. Åtte er bare en start. Det har vært et voldsomt påtrykk akkurat nå, og dette vil senke seg noe, sier dagens ordfører, John-Erik Vika, fra Sp.
- Hvorfor eie når dere kan leie, Vika?
- Slik jeg har blitt det forklart, er det en fordel med egne plasser. Sammen med en utvidet legevakt får vi all kompetanse samlet i eget bygg. Jeg er enig i at det er veldig liten forskjell på prisen i privat omsorg og på eget helsetun, men det er mest samfunnsøkonomisk å ha tilbudet selv. Jeg sier ja takk til begge deler når det er behov for det. Når det er sagt ønsker Senterpartiet å bygge en demenslandsby i Trolldalen. Der eier kommunen ei tomt. Der er et flott sted for et slikt formål, sier ordføreren.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.