I juni vedtok Stortinget å gi klarsignal for videre planlegging av den tredje rullebanen på Gardermoen – øst for dagens hovedflyplass, altså i Ullensaker kommune. Tredje rullebane er nå under planlegging, og Avinor har opplyst at det vil være behov for den innen 2030.

På bakgrunn av dette har Ullensaker kommune etterspurt og fått presentert foreløpige støysonekart av Avinor. Det er viktig å understreke at støysonekartene er nettopp det – foreløpige. De kan bli endret, og områder som i dag ligger i gul og rød sone med tilliggende stiplede linjer kan bli tatt ut.

Ikke besluttet bygd

EUB avslørte 13. november hvilke områder på Øvre Romerike som blir mest berørt dersom de nye støysonekartene til Avinor blir virkelighet i forbindelse med den tredje rullebanen på Oslo Lufthavn. Vi avslørte også at de nye støysonene fikk Ullensaker kommune til å gå inn for et bygge- og deleforbud på 2.000 eiendommer. 4.000-5000 innbyggere blir direkte berørt.

Ullensaker kommune har nå sendt ut varsel om dette til berørte grunneiere – med en høringsfrist på tre uker. 4. desember er det folkemøte om tematikken. Der vil blant andre Avinor være representert.

– Det vil bli en fryssituasjon. Du får ikke fradele boligeiendom, bygge på, bygge om eller bygge nytt i disse områdene. Vi ser for oss at det vil gjelde fram til kommuneplanen blir vedtatt. Da er vi i 2018, sier kommunaldirektør Inger Kronen Tveranger. Bygge- og deleforbudet vil gjelde skoler, barnehager, boligeiendommer og pleieinstitusjoner. I tillegg til at kommunens egne jurister har sett på saken, har Kluge Advokatfirma vurdert hvorvidt kommunen kan bli erstatningsansvarlige overfor boligeiere eller Avinor dersom den tillater bygging i framtidig støyutsatte områder. Avinor har slått fast at vedtak om midlertidig forbud ikke gir grunnlag for erstatning eller innløsning.

Bekymrede utbyggere

Konklusjonen gjør altså at Ullensaker kommune ønsker et midlertidig bygge- og delingsforbud. På bakgrunn av dette holder utbyggere – der og i nabokommuner – pusten. Et byggeforbud kan være katastrofalt for deres byggeprosjekter. Flere har allerede investert millioner av kroner. Eidsvoll og Nannestad kommuner har i fellesskap bedt et juridisk firma om en juridisk betenkning i sakens anledning. Denne er foreløpig ikke offentliggjort. Det er heller ikke klart om de øvrige kommunene på Øvre Romerike vil følge etter Ullensaker og innføre et midlertidig bygge- og delingsforbud.

Har investert 100 millioner i tre store Råholt-prosjekter: – Nå trenger vi ansvarlige politikere

Kommunen varsler byggeforbud: – Stopp betyr at vi må si opp alle

Fakta om flystøysoner

  • Rød støysone er sonen rundt hovedflyplassen hvor støyen fra flytrafikken er forventet å være fra 62 til 90 desibel når tredje rullebane tas i bruk. Slike områder er ikke egnet for bebyggelse med støyfølsom bruk. Dette er eksempelvis boliger og skoler.
  • Gul støysone er sonen hvor støyen fra flytrafikken er forventet å være fra 52 til 61 desibel. Dette er et høyere støynivå enn det som er anbefalt for støyfølsom bebyggelse.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.