Historien om andre verdenskrig er tema i fagene matte, norsk, naturfag, mat og helse, engelsk, samfunnsfag, kroppsøving og KRLE (kristendom, religion, livssyn og etikk).

Da elevene besøkte Nannestad bygdemuseum fikk elevene høre om andre verdenskrig av Bosse Tangen. De fikk da blant annet høre om motstandsbevegelsen i Nannestad.

PROSJEKTOPPGAVE

Gruppa som var på museet da EUB var på besøk hadde nettopp motstandsbevegelsen som prosjektoppgave.

– Vi skal lage en oppgave om motstandsbevegelsen i Norge, men det er veldig interessant å høre om hvordan de drev lokalt også. Det er viktig å vite hva som skjedde under krigsåra, sier Chalisa Norli.

Lukas M. Løken synes også det er spennende og viktig å høre om krigshistorien.

– Vi lærer mye mer på denne måten enn bare å lese om det, sier han.

Bosse Tangen fortalte til dels sterke historier fra krigen, fra infernoet da Blücher ble senket i Drøbaksundet til hvordan Adolf Hitler begikk selvmord, og om Egil Huser som døde etter å ha bli truffet av et vådeskudd da våpnene som ble brukt illegalt under krigen ble levert inn på Sandvang, hvor doktor Magnus Habberstad bodde. da krigen var slutt.

ORIGINALE VÅPEN

Tangen forklarte om de forskjellige våpentypene som ble brukt av motstandsbevegelsen.

– Jeg bryr meg egentlig ikke så mye om våpen, men det er spennende å se de originale våpnene som ble brukt av motstandsbevegelsen i Nannestad, sier Isuf Peci.

Tangen fortalte historien om motstandsmannen Erik Ødemark, som var på nære nippet til å bli avslørt av tyske soldater da han ble stanset med en Colt i bukselinningen.

– Dette skjedde under en razzia den 13. oktober i 1944. Ødemark kom fra en øvelse de hadde hatt om natta og visste ikke om razziaen. Tyskerne oppdaget imidlertid ikke pistolen, og han slapp forbi, sier Tangen.

Colten Ødemark hadde med seg er i dag på bygdemuseet i Nannestad.

Tangen fortalte også om forskjellige droppsteder i Nannestad, hvor det ble droppet både våpen og radiosendere fra fly.

UNIK UNDERVISNING

– Ikke alle ungdomsskolene i Akershus får ei uke om andre verdenskrig. For det å vite noe om hvordan det har vært i Norge før gjør også noe med hvordan vi ser på den tida vi har foran oss, og den verden vi skal være med på å forme, sier Guro Gustavsen, avdelingsleder for 9. trinn ved Nannestad ungdomsskole.

LES OGSÅ: Høytidelig minnestund

Følg Eidsvoll Ullensaker Blad på Facebook

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.