• UTBEDRES. Lokalene til Eidsvoll 1814s museumsbutikk må utbedres om den skal driftes videre i den gamle konservatorboligen.

Konservatorboligen fikk midlertidig bruksendring til forretningslokale i 2011. Denne tillatelsen opphørte i 2013. Ny søknad ble ikke sendt, og siden den gang har museet drevet uten slik tillatelse.

KREVER TILTAK

Huset, som tidligere var bolig for Eidsvollsbygningens konservator, ble fraflyttet for mange år siden. I 2011 fikk museet midlertidig bruksendringstillatelse, og lokalene ble innredet til butikk. Samtidig ble det installert ventilasjonsanlegg, belysningen ble forbedret og rømningsveger ble merket.

Nå er det Statsbygg som eier huset, mens museet er underlagt Norsk Folkemuseum.

– Ved en inkurie har bruken av lokalet fortsatt etter at den midlertidige bruksendringen opphørte. Dette beklager vi sterkt, skriver Mona Bjørnstad, eiendomsforvalter i Statsbygg, til Eidsvoll kommune.

PERMANENTE TILTAK

Det må gjøres tiltak om det skal bli gitt permanent bruksendring. Brannsikkerheten må bedres, det må foretas en oppgradering av bygningens tekniske anlegg, blant annet friskluftsanlegg, varmeanlegg og utbedring av sanitærforholdene – dette for å tilfredsstille tekniske krav.

Og når det gjelder slike fredede bygninger, så skal saken avklares med kulturminnemyndighetene, her Riksantikvaren, samt Akershus fylkeskommune. Arbeidstilsynet skal også ha et ord med i laget.

VIKTIG FOR MUSEET

I et brev til kommunen fra museets direktør, Bård Frydenlund, peker han på hvor viktig museumsbutikken er for driften.

– Den bidrar til en helhetlig museumsopplevelse, er et besøksmål i seg selv og bidrar til økt besøk og inntekter. Museet vil bli svært skadelidende som publikumsattraksjon om ikke butikken holdes åpen. Den forseggjorte og konseptuelle butikkutstillingen vil ikke kunne plasseres på andre flater disponert av Eidsvoll 1814, skriver han blant annet.

UT DENNE SESONGEN

Eidsvoll kommune har nå gitt midlertidig tillatelse til bruk, men det er bare ut denne sesongen, og understreker at Statsbygg må sørge for at personsikkerheten ivaretas fullt ut.

Museumsdirektør Frydenlund sier i en kommentar at det er ventilasjonssystemet som er det største løftet når bygningen skal tilfredsstille kravene til varig bruksendring og at han er glad for at butikken nå kan driftes videre ut denne sesongen.

LES OGSÅ: Mange hadde tatt turen til Eidsvollsbygningen

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.