Kommunestyret vedtok tirsdag å sette av inntil 27 millioner kroner til overtakelse av Ankertunet barnehage på Eidsvoll Verk.

59 BARN – 15 ANSATTE

Barnehagen ble bygd i 2005. Den har fire avdeling med for tida 59 barn fra null til seks år, og har 15 ansatte. Tomta er på knapt fem dekar.

Barnehagen drives av Orbit Arena som ønsker å slutte med slik drift.

Det var seks interessenter som meldte seg da barnehagen ble lagt ut for salg, og kommunen fikk tilslaget på 25,5 millioner kroner.

ØKT KOMMUNAL ANDEL

Det har vært et kommunalt ønske om å øke andelen kommunale barnehager siden det er kostnadene ved disse som fastsetter det kommunale tilskuddet til de private barnehagene.

I dag er bare 29,3 prosent av barnehagene i Eidsvoll kommunale. Det er langt under landsgjennomsnittet. Kjøpet av Ankertunet vil øke andelen til 33,5 prosent.

-En plass i en privat barnehage koster i prinsippet like mye som gjennomsnittet av de kommunale plassene. En økning av kommunale plasser vil kunne bidra til at gjennomsnittlig kostnad per kommunal plass reduseres og da vil også kommunens totale kostnader til barnehager kunne gå noe ned, påpekes det i saksutredningen.

– En bra forklaring på hvorfor dette er bra for fellesskapet, sa Knut Bakkehaug (V).

– Vi har vurdert dette som økonomisk gunstig, sa rådmann Knut Haugestad og viste også til stordriftsfordeler siden man blant annet kan utnytte ressurser som nå brukes hos naboen, Eidsvoll Verk skole.

– Nærheten til skolen gir fleksibilitet, påpekte Torleif Hamre (SV).

PRIVAT, MEN EID AV KOMMUNER

– Kjøpet kan være med på å justere tilskuddene til de private barnehagene, påpekte Finn Terje Tønnessen (Frp).

– Det kan synes rart av vi er for en slik overtakelse, siden vi er for private virksomheter, men i dette tilfellet er det en privat barnehage som er drevet av Orbit Arena som eies av kommunene på Øvre Romerike, påpekte han.

TRENER OMRÅDET

– Barnehagen ligger som ei øy i et kommunalt område, og vi kan ikke se bort fra at kommunen vil trenge hele området i framtida, påpekte Tønnessen.

– Det er mye vekst i området, og vi trenger flere kommunale barnehager, sa Torleif Hamre (SV).

– Kjøpet gir muligheter for utvidelse av Eidsvoll Verk skole i framtida. Jeg håper nedleggelse av skolen nå endelig er lagt død, uttalte Hans Arvid Øberg (Ap).

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.