Denne uka underskrev ordfører John-Erik Vika og Nasjonalforeningens generalsekretær Lisbet Rugtvedt avtalen som forplikter kommunen til å bidra til et mer demensvennlig samfunn.

FORSTÅELSE OG RESPEKT

Samarbeidet er kommet i stand etter at Hege Svendsen (Ap) i november tok saken opp i kommunestyret.

- Målet med kampanjen til Nasjonalforeningen er å skape et mer demensvennlig samfunn der mennesker med demens skal møte forståelse, respekt og støtte fra de gruppene i befolkningen som de trenger hjelp fra. Det vil gjøre det mulig for dem å utføre vanlige hverdagsaktiviteter som for eksempel å handle, bruke offentlig transport og kommunisere med offentlige myndigheter, delta i foreningsliv, være i fysisk aktivitet og bruke kulturaktiviteter som for eksempel bibliotek, kino og konserter, uttalte Svendsen den gangen.

SPRE KUNNSKAP

- Det handler om å mobilisere lokalsamfunnet til å møte mennesker med demens med respekt og forståelse, sier Rugtvedt.

- Kampanjen går ut på å spre kunnskap blant ulike yrkesgrupper om hva demens er og hvordan vi kan gi god service til personer som lider av sykdommen.

- Mennesker med demens må få leve et aktivt liv. De fleste med sykdommen bor hjemme og har behov for å gjøre hverdagslige ting. Med litt støtte kan disse menneskene klare seg bra, sier generalsekretæren.

- ÅPNE NOEN DØRER

- Demens er fortsatt skambelagt. Mange vil forsøke å dekke over sykdommen. Jeg håper at vi med dette kan åpne noen dører, sier ordfører John-Erik Vika.

Kommunen har nå forpliktet seg til å opprette ei arbeidsgruppe for å bedre forståelsen og tilrettelegging for folk med denne sykdommen. Ut over det er det mye opp til kommunen hvordan man skal handle.

GODT I GANG

Eidsvoll er allerede godt i gang med arbeidet.

Det er allerede er en demensforening i Eidsvoll. Kommunen har dessuten oppgradert stillingen som demenskoordinator fra 30 prosent til full stilling.

- Vedkommende som har den stillingen, gjør en kjempejobb, sier lederen av den lokale demensforeningen, Karin Skyttersæter.

Kommunen har en egen institusjon for demente på Dal, Pålsejordet, og to timer én gang i uka har demensforeningen et tilbud på Jonsrud gård på Eidsvoll Verk. Tidligere er det også holdt kurs for pårørende.

- Det er også flere aktivitetsvenner i kommunen, men disse er vesentlig knyttet til institusjoner, opplyser Skyttersæter.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.