Færre har omkommet som følge av motorsykkelulykker i Norge og på Østlandet, men på Romerike har statistikken gått motsatt vei. Tall fra Statens vegvesen viser at antallet hardt skadde og drepte på Romerike øker.

Statens vegvesen har sett på statistikk fra to fireårsperioder, fra 2003–2006 og 2013–2016. Tallet på drepte motorsyklister på Romerike økte fra fire til sju personer fra første til siste fireårsperiode.

– Det er ikke så store tall, så det kan være litt tilfeldig, men det er en uheldig tendens, sier Kjell Seim i Statens vegvesen, region øst.

Antall hardt skadde økte også, mens tallet på lettere skadde gikk ned fra 93 til 62.

Vanskelig å vite hvorfor

Ser man bort ifra tallene fra Romerike, så er utviklingen på landsplan og på Østlandet ekstra positiv, siden tallet på registrerte motorsykler har økt kraftig fra 67.000 til 184.000 lette og tunge motorsykler fra 2006 til 2016.

Hvorfor dette ikke gjelder Romerike, er vanskelig for Statens vegvesen å svare på.

– Vi har ikke gått så dypt inn i tallene, og kan ikke si noe om hvorfor det skjer flere ulykker akkurat der, forteller Seim.

Ikke lenger de yngre

Der det tidligere var størst andel unge som omkom i motorsykkelulykker, viser statistikken nå at det er de godt voksne som er utsatt for mest ulykker.

– De fleste mc-ulykker nå, er 50-60-åringer på tur. Før var det først og fremst de unge, men nå har det blitt de eldre som ikke har god nok kontroll. De kjører gjerne ut i kurver, forklarer Seim.

Han sier det er tre ulykker som er mest vanlig. Det er som nevnt mange som forårsakes av høy fart, men også veikryss kan være utfordrende hvis man ikke følger godt nok med.

– Det er gjerne en personbil som skal til venstre i et kryss, og som ikke er obs på motorsykkelen som kommer imot, sier Seim.

– andre gjør også feil

Den tredje mest vanlige ulykken skjer når motorsyklister kjører forbi bilister i veikryss.

– Det er ikke lov, påpeker Seim.

Statens vegvesen håper at motorsyklistene besinner seg mer, og at de gjør det de kan for å være synlig i trafikken.

– Man må unngå den vanvittige farten. Selv om man tror man har kontroll, så kommer faresituasjonene brått og plutselig. Kjør litt defensivt, og tenk på at andre også gjør feil.

Fakta

  • Statens vegvesen, Region øst har undersøkt ulykkesstatistikken for drepte, hardt skadde og skadde i MC ulykker i Østfold, Oslo, Akershus, Hedmark og Oppland i fire års periodene 2003-2006 og 2013-2016.
  • Tallet på drepte motorsyklister på Romerike økte fra fire til sju personer fra første til siste fire års periode. Antall hardt skadde økte også fra 16 til 23 personer. Tallet på MC- førere som fikk lettere skader gikk ned fra 93 til 62 motorsyklister.
  • I de fem fylkene i Region øst ble antall drepte i MC-ulykker redusert fra 35 til 25. Tallet på motorsyklister som ble hardt skadet i trafikkulykker, økte fra 148 til 195. Samtidig gikk tallet på motorsyklister som fikk med lettere skader ned fra 759 til 526.
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.