Nå står et 2.400 kvadratmeter stort ammekufjøs - med panoramautsikt over Eidsvoll - til over ti millioner kroner klart.
- I landbruket kan fort hverdagen bli litt lik. Vi hadde drevet med griseproduksjon i flere år, og syntes det begynte å bli litt rutine. Det er morsomt å prøve noe nytt. Vi er begge glad i utfordringer, og det var slik vi havnet her, smiler Mari Østbye og titter smilende bort på ektemannen Ole Lauten.
Vi er i Åsleia i Eidsvoll. Det er der på gården de har satset. Planleggingen startet på vårparten i 2013. Etter et halvt års betenkningstid bestemte de seg for å gjøre alvor av planene. En forretningsplan ble utarbeidet, og byggingen kunne starte. Nå står fjøset med plass til 76 ammekuer klart i Åsleia. Få - om noen - kan skryte av bedre utsikt.
LES OGSÅ: Roboter i fjøset

Kostet over ti millioner

- Vi ser i hvert fall til østsida, humrer Ole Lauten.
- På klare dager ser vi fint til Minnesund, videre oppover Mjøsa og til Tangen, istemmer Mari Østbye.
Ekteparet legger ikke skjul på at nysatsingen har vært et stort løft. Prislappen på den nye bygningsmassen ligger over ti millioner kroner. I tillegg kommer besetning og nødvendig utstyr. Innovasjon Norge har bidratt med én million kroner i prosjektstøtte.
- Det er en tung investering. Vi må bare glede oss over at renta er relativt lav nå, smiler Mari Østbye, før hun legger til:
- Vi ser absolutt det positive i dette, og har en sikker arbeidsplass, selv om lønna kanskje er litt mer usikker. Vi har veldig troen på at slik tiden er framover nå vil det være medgangstid i landbruket. Det handler om å se mulighetene og tilpasse seg dem. Vi var svært bevisste på at det måtte være full produksjon her så fort fjøset sto ferdig. Da begynte renter og avdrag å løpe, og det er mer enn én månedslønn som skal ut hver måned.
LES OGSÅ: - Vi kan jo ikke slutte med å produsere med mjølk

Satser i vekstnæring

Tendensen i norske husdyrbesetninger har vært klar de siste årene: Det blir færre og større. Statistikk EUB har innhentet fra Landbruksdirektoratet viser at antall melkekyr og avlspurker går ned både i Akershus og Oslo og på landsbasis, mens ammekyr, som Åsleia-ekteparet nå også satser på, er i vekst (se fakta).
- Vi så det var en underdekning på storfekjøtt i Norge. Det har det også vært lenge. I tillegg kom det signaler fra Regjeringen og andre på at det bør satses mer på storfekjøttproduksjon. Vi har drevet med gris i mange år, og hadde ikke utvidelsesmuligheter. Der ligger vi på konsesjonsgrensen med 2.100 enheter. Vi ønsket å utvikle oss som produsenter, lære noe nytt, begynne med noe mer og komme litt videre, sier Ole Lauten.
Nysatsingen er musikk i ørene til Eidsvoll Landbruksforening. Neste lørdag markeres åpningen av det nye ammekufjøset med brask og bram. Landbruksforeningen liker å gjøre litt ekstra stas på dem som våger å satse.
- Vi har de siste årene hatt fokus på å vise fram bønder i bygda som satser og investerer i landbruksnæringa lokalt. Mari og Ole satser stort og har bygd fjøs for 76 ammekyr. Deres fine og solide fjøs på toppen av Åsleia i Eidsvoll er godt synlig for allmennheten, og vi i landbruksforeningen er opptatt av at landbruket og matproduksjonen i bygda blir presentert for lokalbefolkningen, sier Ida Skatvedt i Eidsvoll Landbruksforening.
På gården i Åsleia legger de også opp til å fôre opp cirka hundre okseslakt i året og ha 50-60 kalver i tillegg.
Roboter har foreløpig ikke fått plass i produksjonslinjen, men det gjøres lite manuelt arbeid under foringen av dyrene. Det er faktisk bare snakk om å legge rundballer på et bånd, og så får dyrene nødvendig næring.
- Vi liker å være her når det går, men det er ikke noen nødvendighet, sier Mari Østbye.
Foringsmekanismen kan stilles inn så den forer akkurat så ofte og så mange ganger de vil.
LES OGSÅ: 25-åring ser positivt på ei framtid som bonde. Nå står Marthes fjøs til ti millioner kroner ferdig

Stor plass til kalvene

Mest blest og oppmerksomhet har ekteparet fått for at de har vært ekstra rause med plassen til kalvene. Det lokale ammekufjøset er både moderne og nytenkende.
- Vi har hatt med oss mye av tankegangen fra svineproduksjonen under planleggingen av driften her. Den erfaringen har kommet godt med. Kalven er produktet her, og derfor er det ekstra viktig for oss å legge til rette for at de skal ha en god start og god livskvalitet. Her dreier det seg om produsere flest mulig kilo, raskest mulig med minst mulig innsats. Bremser du kalvens utviklings- og vekstevne tidlig tar du det aldri igjen, sier Ole Lauten.
Inne i fjøset er det også integrerte fødebinger. Det gjør at arbeidsplassen blir sikker, også når kuene er i kalving.

- Vi har verdens beste jobb

Flere steder på Øvre Romerike er det eksempler på store gårder som avslutter husdyrproduksjonen og forpakter bort jorda. Mari Østbye og Ole Lauten går altså motsatt vei.
- Vi må ha flere bein å stå på, hvis ikke kunne dette også blitt bare en boplass til slutt, poengterer Ole.
Omvisningen i fjøset nærmer seg slutt. Dyrene har akkurat fått mat. Det er stille og fredelig der inne. Alle ligger og slapper av etter festmåltidet. Gårdshunden, en fire år gammel Golden retriever, leker, erter og koser med alle. Det er i hvert fall ingen fare for at hun ikke får nok selskap i løpet av døgnet. Vel ute av fjøset snakker Ole og Mari om hvor glade de er i gårdsdriften. For dem betyr det noe ekstra å bygge opp noe selv.
- Vi føler dette er verdens beste og viktigste jobb. Det er ingen som får gjort noe uten mat, og det sier alt om hvor viktig matproduksjon er. Det er godt og tilfredsstillende å se at det gror, sier ekteparet.
Følg Eidsvoll Ullensaker Blad på Facebook

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.