Fotografene Mats Grimsæth (21) og Emil Kjos Sollie - sistnevnte fra Jessheim - møttes på surfecamp i Portugal sommeren 2013. Der tok de bilde av en surfer i solnedgang, et bilde EUB har publisert tidligere. Denne novemberkvelden ønsket de å bytte ut solnedgang med nordlys. Utstyrt med avansert kamerautstyr til nærmere én million kroner la de to kameraene og trippel surfeverdensmester Mick Fanning turen til Unstad i Lofoten. Selve fotojobben tok to uker. Men med sluttresultatet i boks var det definitivt verdt det. Responsen etter at NRK og den største avisen i Australia omtalte det og trykket bildet eksklusivt først har vært helt formidabel.

Har fått enorm respons

- Det har vært helt sinnssyk respons på Facebook og Instagram. Den har gått viralt, og mobilen gikk konstant varm hele mandagen. De har ringt fra liveradio i Australia, og vi skal på God Morgen Norge på TV2 til uka.
- Hvordan klarte dere å ta det fantastiske bildet?
- Det var absolutt ikke enkelt. Vi måtte bytte på med å holde nordlysvakt. Én time hver av gangen. Så var det rigging og planlegging så fort muligheten bød seg, sier Emil.
På forhånd hadde de presentert ideen for Red Bull. De tente umiddelbart og ville gjerne være med å realisere den. Fanning fra Australia reiser ens ærend opp for å være med på prosjektet. De bruker lang lukkertid. Det er nødvendig for å fange nordlyset. I sjøen bruker de en stor blits med et vannavstøtende kammer for å «fryse» bevegelsene til verdens beste surfer. Mats tar plass i vannet. Emil står klar med kamera på land. Det er mye jobb. Men vennene og surferen er tålmodige. Det betaler seg. Til slutt:
Emil Kjos Sollie

Lever av bilder og film

De fire siste årene har Emil Kjos Sollie levd av å ta bilder og lage videoer. Han vil ikke røpe prisen på prosjektet i Lofoten, men det dreier seg om solid sponsorpakke. Men tidligere prosjekter viser at det raskt betaler seg.
- Da vi gjorde et liknende prosjekt med nordlys tidligere betalte det seg 120 ganger det som ble brukt av penger, sier Kjos Sollie.
Det er ikke lenge siden han hadde sin faste helgespalte i EUB. Der presenterte han glimt fra sin imponerende fotosamling, blant annet dette snowboardbildet fra Trandum.
- Hva er planene framover nå?
- Nå har jeg jobbet såpass intenst med prosjektet i Lofoten de siste ukene. Nå skal det bli deilig med juleferie og høytidsfeiring. Det viktigste blir å koble av, og så satser jeg på å fortsette å ta en del bilder framover. Blant annet av folk på snowboard, smiler Kjos Sollie overfor EUB.
LES OGSÅ: Kjos Sollies fotoprosjekt med lokale ungdommer ved lokale kulturminner

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.