• KORT: På bordet står en brennevinskagge. Kortene ligger klare til spill - muligens spilte Eidsvollsmennene Boston.

Tre av husene på bygdetunet er ominnredet slik de kunne se ut om gården innlosjerte en eller flere av de 112 representantene som kom fra store deler av Norge.

KLOKKERENGA

I andre etasje i våningshuset på Klokkerenga står det to veggfaste senger på hver side av rommet. På bordet midt imellom står en brennevinskagge, og noen spillekort ligger på bordet. Kanskje har de to, som muligens var soldater av yrke, tatt et slag Boston – et kortspill som var svært på moten i 1814.

Klokkerenga er et av de eldste husene i hele Eidsvoll. I dag er bygningen i to etasjer. Første etasje ble bygget på 1600-tallet, og tidlig på 1700-tallet ble det kjøpt av en klokker. Han bygde en ny førsteetasje og satte den gamle oppå.

– Vi vet jo ikke om det bodde Eidsvolls-menn her, men det er mye mulig i og med at dette var en selveid gård og at huset har en slik utforming som det har, sier Märtha Ørnberg.

Hun er sommerguide på bygdetunet, og formidler historien og fortellingene alt etter hvilken årsklasse hun viser rundt.

Det bodde folk i huset helt til innpå 1950-tallet, men i dag er det altså en del av Eidsvolls bygdetun.

INNLOSJERT RUNDT OMKRING

Publikum som kommer til bygdetunet kan få komme inn i husene, få en omvisning og kanskje treffe gårdens egne folk, som kan fortelle om hvordan de levde på tiden rundt 1814.

De litt finere grunnlovsmennene ble plassert på storgårdene, mens de som kom fra mindre kår, ikke fikk slikt fint leie.

Alle de 112 ble innlosjert på gårder, store som små, i nærheten av Eidsvollsbygningen.

OKKUPASJONSMUSEET OG LANDHANDLERI

Foruten de mange gamle husene rundt om på voller, har bygdetunet også et gammelt landhandleri. Bygningen er fra Gullverket og butikkinnredningen er fra Dal. Butikkens mest populære vare er gammeldagse drops, som smørmalt, honningkamfer, anisputer, fylte drops, Kongen av Danmark og bringebærdrops.

Eidsvoll okkupasjonsmuseum ligger også inne på området. Det forteller historien om Eidsvoll under krigen fra 1940 til 1945 – om hvordan folk hadde det, om krigshandlingene og motstandskampen.

Museet er bygd opp av Eidsvolls forsvarsforening.

Bygdetunet har åpnet tirsdag til søndag i sommermånedene, men det er fritt fram for publikum til å bruke området også utenom åpningstiden.

Vår mest populære vare er gammeldagse drops: Smørmalt, honningkamfer, anisputer, fylte drops, Kongen av Danmark og bringebærdrops.

LES OGSÅ: Over 100 samlet til dugurd

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.