Mange unge trenger hjelp til å komme ut i arbeidslivet. Nå har Ullensaker kommune, som den aller første kommunen på Romerike, blitt med i en mentorordning som skal gi dem som trenger ekstra hjelp en håndsrekning. Det er NAV Arbeidslivssenter Akershus som står bak ordningen.

LESERBREV: I NAV jobber vi daglig med å få flere i jobb

STOR SUKSESS

Ordningen er allerede prøvd ut med stor suksess.

– Vi startet opp i Bærum. Der har ordningen blitt en døråpner for mange, sier Silje Joteig.

Hun er arbeidslivscoach ved NAV Arbeidslivssenter Akershus, og arbeider daglig med mennesker som av ulike grunner har problemer med å komme seg ut i arbeidslivet.

SKAL COACHE

Ordningen bygger på en enkel idé, men kan altså gi store resultater: Arbeidsplasser som tar inn mennesker til arbeidstrening eller praksis, har egne mentorer som får et spesielt ansvar for å følge opp dem som blir tatt inn. Alt som følger med et arbeidsforhold omfattes av ordningen.

– Jeg har flere historier, sier Silje Joteig.

– På en arbeidsplass hadde de en 20 år gammel jente som var så redd for å komme for sent at hun heller lot være å komme på jobb enn å ta sjansen på å komme senere. Mentoren fungerte som en «god venn», og samtidig som lynavleder, og fortalte den unge jenta at hun var verdifull for arbeidsplassen og at det derfor var viktig at hun kom, selv om det var noen minutter for sent. Etter en liten stund var problemet borte, sier Joteig.

Hun forfaller også en historie om en somalisk ung mann som hadde fått seg jobb på et sykehjem. Problemet hans var at han var oppdratt i en kultur der unge menn ikke skulle se kvinner eller eldre i øynene.

– Og det er ikke så enkelt å etterleve på et sykehjem. Mentoren hans begynte å jobbe med han, og etter en stund hadde han lært at det er helt nødvendig å se folk i øynene om man skal fungere på en norsk arbeidsplass, sier Joteig.

UBRUKTE RESSURSER

Ullensaker kommune ser på prosjektet som viktig.

– Som kommune skal vi være på framoverlente og gå foran med et godt eksempel. Det er veldig mange som sitter med ubrukte ressurser, og vil ønsker å gjøre alt vi kan for at disse skal komme seg inn i arbeidslivet, sa ordfører Tom Staahle i forbindelse med lanseringen av prosjektet.

LES OGSÅ: Eidsvolls nye NAV-sjef er pendler med togbytte

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.